0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
 
 
 
BAROK NA SLOVENSKEM
BAROK NA SLOVENSKEM
METODA KEMPERL
Kataloška št.: 550210
Cena 49,96 EUR
Klubska cena: 39,95 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene

Iz zakladnice kulturne dediščine
Uživajte v veličastju in sijaju slovenskih baročnih umetnin!

Razkošna monografija Barok na Slovenskem dveh izjemnih poznavalcev slovenskega baroka predstavlja bujen umetnostni razcvet tega obdobja na Slovenskem. Vrhunsko predstavlja in opisuje najlepše in najpomembnejše sakralne spomenike 17. in 18. stoletja pri nas in s tem zapolnjuje vrzel med tovrstnimi knjigami.
Poleg razvoja in razcveta baroka na Slovenskem knjiga predstavlja tudi takratne družbene razmere in živahno umetniško dogajanje. Dragocena novost te knjige so celostne interpretacije spomenikov, njihovih arhitekturnih, kiparskih, slikarskih in drugih plasti. Ravno barok je bil namreč, kod zadnji univerzalni evropski slog, najbolj naklonjen celostni umetnini - spajanju vseh umetnosti v celoto.

Nekaj baročnih spomenikov, predstavljenih v monografiji:

OSREDNJA SLOVENIJA
Stična, Nova Štifta, Ljubljana: Jezuitska cerkev sv. Jakoba; Stolnica sv. Nikolaja ..., Preserje, Vesela Gora, Skaručna, Groblje, Tunjice, Velesovo ...

VZHODNA SLOVENIJA
Puščava, Olimje, Slake, Ruše, Radmirje (Straže), Slovenska Bistrica, Šmarje pri Jelšah (Predenca), Kronska gora, Rogatec, Sladka Gora, Kamnica ....

ZAHODNA SLOVENIJA
Obršljan, Vipava, Dobravlje, Piran, Koper
 

  • več kot 140 vrhunskih barvnih fotografij, od tega 23 dvostranskih, ki jih je prispeval priznani fotograf Marjan Smerke
  • prvič celovit prikaz razvoja in razcveta sakralne baročne umetnosti na Slovenskem
  • 32 mogočnih znamenitosti: opisi, zgodovina, legende o nastanku
  • odlično spisana uvodna študija o zgodovini baročne umetnosti od začetkov v Rimu do razcveta v 18. stoletju
  • monografija je delo uveljavljenih raziskovalcev baročne umetnosti in kulture

Spoznajte tudi manj znane bisere sakralne baročne umetnosti pri nas!
Ali ste vedeli ...
 
 ... da so leta 1780 v cerkvi v Novi Štifti prizidali in bogato poslikali t.i. svete stopnice, po katerih so morali verniki do Križanega napredovati po kolenih ter ob tem moliti in poljubljati vložene relikvije, za opravljen napor pa so prejeli odpustke.
 
 ... da je cerkev sv. Lucije v Skaručni poslikana s prizori iz življenja sv. Lucije, zavetnice vida in priprošnjice zoper slepoto in očesne bolezni. Poleg Marije je bila sv. Lucija najbolj priljubljena zavetnica na Gorenjskem, zato so ji posvečene kar tri romarske cerkve: v Dražgošah, Zadnji vasi in na Skaručni.
 
 ... da hranijo v cerkvi sv. Frančiška Ksaverja na Stražah zbirko mašnih ornatov in liturgičnega posodja, ki so jih darovali člani evropskih vladarskih in plemiških družin, med drugim tudi cesarica Marija Terezija in poljska kraljica Marija Jožefa Avstrijska.
 
 ... da cerkev sv. Ane v Tunjicah spada med najkakovostnejše poznobaročne stavbe na Slovenskem. Župnik in razgledani mecen Peter Pavel Glavar je namreč želel, da je podobna cerkvi sv. Neže v Rimu.


Prelistajte knjigo

 
 
 
ŠirinaŠirina
231
 
VišinaVišina
291
 
DebelinaDebelina
24
 
JezikJezik
slovenski
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789612820213