0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
 
 
 
MUSSOLINI
MUSSOLINI
RICHARD J. B. BOSWORTH
Kataloška št.: 561142
Cena 39,96 EUR
Klubska cena: 31,95 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene
Srhljivo branje iz arhivov tajnih služb

Temeljita in izčrpna biografija Mussolinija in njegovega časa ga opisuje kot lažnega intelektualca in impulzivnega hujskača, ki se je vztrajno vzpenjal, ustvarjal o sebi mit, vladal brutalno in klavrno in v tem slogu končal svoje življenje. Bralcu odpre izjemen vpogled v ozadje Mussolinijevega intimnega in političnega živ­ljenja: predstavlja vzvode fašistične ideologije, ki je pognala v smrt milijon ljudi. Prikazuje politika, ki je sejal vihar nasilja in sanjal, da bo pobil štiri milijone manjvrednih slovanskih Italijanov. Prevedli Danica Križman in Polona Mesec. Predgovor k slovenski izdaji dr. Jože Pirjevec. Črno-bele dokumentarne fotografije.

Mussolinijeva biografija izpod peresa Richarda Boswortha velja za enega najboljših prikazov življenja in delovanja duceja ter družbenega okolja, v katerem je kot diktator vzpostavil fašistični režim, ki ga je občudoval tudi Hitler. Knjiga bralcu odpre vpogled v ozadje Mussolinijevega zasebnega in javnega življenja ter mu pomaga razumeti vzvode fašistične ideologije, ki je tlakovala pot v drugo svetovno vojno. V spretno napisani pripovedi je predstavljena slika tega kontradiktornega psevdointelektualca in demagoga, njegovega vzpona, brutalnega vladanja in klavrnega konca. Pri tem avtor ne sledi stereotipom in na podlagi dejstev, detajlov in anekdot izrisuje portret arogantnega, a karizmatičnega človeka, ki ga je težko razumeti v celoti. Težak položaj primorskih Slovencev v fašistični Italiji pa v uvodu osvetljuje Jože Pirjevec. Tine Logar, urednik

• Sijajno napisana knjiga z novim pogledom na Mussolinija
• Izčrpno gradivo iz arhivov tajnih služb po svetu
• Pronicljivo o fašizmu in duhu Mussolinija od 1945 do 2010

“V vseh pogledih odličen prikaz Mussolinija in fašističnega režima!” IAN KERSHAW, avtor uspešnic o Hitlerju

»Prvi v svojem razredu«
Mussolini je bil bister, jezen, ambiciozen, občasno nasilen mladenič. Socialist, ki je v žepu kot talisman nosil medaljon s podobo Karla Marxa in rad iskal žensko družbo. Njegovi biografi so našteli kar 146 uradno priznanih ljubic.

Boemsko dvoženstvo
Obstajajo dokazi, da se je leto pred civilno poroko z Rachele Guidi skrivaj cerkveno poročil z Ido (Ireno) Dalser, ki mu je rodila sina. Čez deset let so Idi odvzeli otroka, njo pa strpali v psihiatrično bolnišnico.

Ne »politika korenčka, politika palice!«
»Italijani so bili dolgo vajeni gledati na Slovence skoraj kot na podljudi. Njihov odnos je mogoče primerjati s tistim, ki ga imajo na ameriškem jugu do črncev ...« je zapisal britanski opazovalec za Foreign Office v povojnem Trstu.

»Imamo ga, bumbarja!«
Leta 1945 je Mussolini bežal v koloni vozil proti nemški meji – kamufliran, brez žene in mlajših otrok. Z njim sta potovala njegova dolgoletna ljubica Clara Petacci in njen brat. Partizan iz skupine, ki jim je zaprla pot, je prepoznal klavrno postavo v polmraku v zadnjem delu tovornjaka in zaklical …

Prelistajte knjigo:

       
StraniStrani
584
 
ŠirinaŠirina
165
 
VišinaVišina
245
 
DebelinaDebelina
40
 
JezikJezik
slovenski
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789612821845
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...