Info
Oddelki
0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
KNJIGE  /  Književnost  /  Žepnice / 

TISOČ VELIČASTNIH SONC-ŽEPNICA

 
 
 
TISOČ VELIČASTNIH SONC-ŽEPNICA
TISOČ VELIČASTNIH SONC-ŽEPNICA
KHALED HOSSEINI
Kataloška št.: 510461
Cena 15,99 EUR
Klubska cena: 12,75 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene
Kdor je jokal ob Teku za zmajem, bo zagotovo jokal ob soncih nad Afganistanom! 


»Če se slučajno sprašujete, ali je Tisoč veličastnih sonc tako dober roman kot Tek za zmajem, je tukaj odgovor: Ni. Boljši je.« (The Washington Post)

Pred nekaj leti je udaril z romanom Tek za zmajem, v kateri pripoveduje intimno moško prijateljsko zgodbo o krivdi in odrešenju. Roman je postal mednarodna uspešnica, po njem so posneli tudi film.

Pred kratkim pa smo v slovenščino dobili prevod njegove druge knjige Tisoč veličastnih sonc. V njej avtor pripoveduje zgodbo o svoji domovini od leta 1974 do sedanjosti skozi oči dveh afganistanskih žensk različnih generacij.

Marjam in Lajla sta se rodili v različnih družinah. Marjam, ki je »produkt« poigravanja premožnega moškega s svojo služkinjo, njeno mamo, živi očarana s predstavo o svojem očetu. Zase si želi več – iti v šolo, se izobraževati. Tudi mula, ki jo poučuje, jo spodbuja pri tem, a mati njeno težnjo stalno zavrača: »Kakšen smisel bi imelo šolati dekle, kot si ti? Kot da bi loščil umivalnik. Ženske, kot sva jaz in ti, se mora v življenju naučiti ene same stvari. In to je potrpeti.«

Po samomoru matere jo oče komaj štirinajstletno poroči z Rašidom, čevljarjem iz Kabula. Ko se že zdi, da bo dobila svoj košček sreče, splavi otroka in ko režim Daoud Khana pade v roke komunistov, se v njuni hiši vse spremeni.

Lajla, druga junakinja, se rodi v času komunizma in tako uživa ugodnosti šolanja in svobode, ki je bila takrat mogoča za afganistanske ženske. A podobno kot pri Marjam, se tudi pri njej vmeša zamenjava političnega režima. Njene starše pokonča izstreljena raketa in zanjo ostaneta samo dve možnosti ali prostitucija ali poroka. Sprejme Rašidovo ponudbo in postane poleg Marjam njegova druga žena. Najprej med ženskama vlada napetost, a ju vse bolj fundamentalistični patriarhat usodno poveže in iz njega vodi le ena pot.      
StraniStrani
524
 
VezavaVezava
Broširana
 
ŠirinaŠirina
125 mm
 
VišinaVišina
185 mm
 
DebelinaDebelina
33 mm
 
ZbirkaZbirka
ŽEPNICE
 
JezikJezik
slovenski
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789610111269
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...