0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
KNJIGE  /  Književnost  /  Slovenska književnost / 

RUDOLF MAISTER-STO LET SEVERNE MEJE

 
 
 
RUDOLF MAISTER-STO LET SEVERNE MEJE
RUDOLF MAISTER-STO LET SEVERNE MEJE
Kataloška št.: 579847
Cena 39,99 EUR
Klubska cena: 31,95 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene
Za začrtanje severne slovenske meje v letih 1918/19, kakor veljajo še danes, ima Rudolf Maister odločilno, dobesedno zgodovinsko zaslugo. Njegovo življenjsko zgodbo dopolnjujejo študije o njegovi vsestranski ustvarjalnosti in relevantne reminiscence o njegovem delu.

Rudolf Maister, general, pesnik in bibliofil, je kot častnik služboval v Ljubljani, Celju, Mariboru, Celovcu in še kje. Prirojeni pogum so mu oplajali in krepili slovenska literatura, kultura in svobodoljubje. Ko ga je odločilnega dne, 1. novembra 1918, prevzelo spoznanje, da je usoda Maribora, vzhodne Štajerske in južne Koroške v njegovih rokah, se je prevrat in vse drugo zgodilo s filmsko naglico. – Različni avtorji in črno-bele dokumentarne fotografije.
 

Meča ne dajte nikoli iz desnice!

"Maister stoji ob mizi bled, visoko zravnan in še bolj mu žarijo temne oči. Desnico je stisnjeno v pest položil predse na mizo. Glas mu je zvonek in odločen: »Ne priznavam nikakih točk, Maribor razglašam za jugoslovansko posest in prevzamem v imenu svoje vlade poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko." Makso Šnuderl: Osvobojene meje, 1968

 

StraniStrani
316
 
VezavaVezava
KARTON
 
ŠirinaŠirina
210
 
VišinaVišina
267
 
DebelinaDebelina
27
 
ZbirkaZbirka
IZVEN-IZVIRNA LITERATURA
 
Stran v kataloguStran v katalogu
22
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789610152583
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...