0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
KNJIGE  /  Priročniki za odrasle  /  Osebna rast / 

MODROST VOLKOV

 
 
 
MODROST VOLKOV
MODROST VOLKOV
ELLI H. RADINGER
Kataloška št.: 581355
Cena 24,99 EUR
Klubska cena: 19,95 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene

V knjigi Modrost volkov priznana poznavalka volkov Elli H. Radinger, ki je več let preživela med volkovi v divjini, pripoveduje napete zgodbe o srečanjih z njimi, opisuje njihovo življenje, vrednote, volčjo vzgojo, ceremonije, pripadnost, ljubezen, smrt. Med svojim bivanjem v divjini, lastnih izkušnjah, tesnem in pristnem stiku z volkovi je odkrila številna osupljiva, do zdaj neznana spoznanja ─ in jih objavila v tej knjigi.

Knjiga Modrost volkov je hitro po izidu (2017) postala uspešnica ─ v Nemčiji so jo prodali že 32.000 izvodov, prevedena je v več kot 15 jezikov.


Česa nas lahko naučijo volkovi?
»Ljubi svojo družino, skrbi za tiste, ki so ti zaupani, nikdar ne obupaj in nikoli se ne prenehaj igrati« – to so življenjska vodila volkov, ki empatično skrbijo za ostarele in poškodovane člane tropa, ljubeče vzgajajo naraščaj, v igri pa znajo pozabiti na vse naokoli. »Naučili so me, kako pomembno je imeti družino in tistim, ki jih ljubimo, izkazovati naklonjenost – in da je treba slaviti življenje …« še dodaja avtorica. Zakaj? Da bi se naučili biti doma v našem življenju in občutili, kako je, ko si živ.

Osupljiva spoznanja iz skrivnostnega življenja volkov
Knjiga Modrost volkov je iskriva in presenetljiva pripoved o modrosti zveri, ki so strah in trepet v pravljicah in veljajo za krvoločne, v resnici pa jih skoraj nikoli ne vidimo in se izogibajo človeku. V knjigi lahko preberemo veliko presenetljivih podatkov in zanimivosti o živalih, ki so zaradi svojega kolektivnega življenja zelo podobna človeku, zlasti glede ključnih vrednot in socialnih struktur. Ko vzporeja življenje volkov in življenje ljudi, med drugim zatrjuje, da bi bili volkovi verjetno boljši ljudje od nas.

Vse se vrti okoli družine
Volkovi ljubosumno varujejo svoje ozemlje in večinoma poginejo zaradi rivalstva za samice ali za svoje ozemlje. Živijo v tropu, ki ga vodita samec in samica, edina, ki ozemlje markirata z dvigom zadnje tace. Ostali volkovi markirajo v počepu. Če v gozdu naletimo na volčje sledi in opazimo markiranje, lahko ocenimo, ali je bi pred nami tu alfa samec ali samica ali navaden član tropa.

Volkovi so inteligentne in sočutne zveri
Volkovi razmišljajo, sanjajo, imajo načrte, med seboj inteligentno komunicirajo. Radi se igrajo: vodilni volkovi se ravsajo z mladiči, poznajo tudi »vragolije« na snegu: drsenje s hriba navzdol drsanje po ledu. Skrbijo za stare in poškodovane volkove in skrbno vzgajajo podmladek, tako prenašajo znanje in lovske spretnosti iz roda v rod. Med volkovi v tropu se stkejo kompleksne in živahne vezi, za izgubljenim partnerjem žalujejo, zaradi zlomljenega srca lahko celo poginejo.

Legendarni volkovi
Avtorica Elli H. Radinger v knjigi Modrost volkov med drugim opisuje tudi številne legendarne volkove, med drugim alfa volkuljo Oh-Six s tako izjemno tehniko lova, da je presunila tudi najbolj izkušene biologe. Potem zapeljivca Casanovo, ki mu je s posebno taktiko uspelo speljati samico iz drugega krdela. Priljubljenega vodjo krdela Duida, ki je skrbel za svoj trop kot najmogočnejši, vendar ne despotski, temveč sočuten vodja, ki je uveljavljal avtoriteto na miroljuben način ...

Živeti z modrostjo volkov
Življenje, modrosti in medsebojna povezanost volkov so lahko v razmislek in vodilo vsakemu človeku, vsakemu, ki želi živeti skladno z in v skrbi za naravo, skladno in v skrbi za sočloveka. V sklepu knjige Modrost volkov avtorica ponuja različna izhodišča za premislek o sebi in družbi: kako lahko živimo pristneje in bolje ter lepše sobivamo s sočlovekom in naravo.


Drugi o knjigi Modrost volkov 

»To je ena najbolj modrih in tankočutnih knjig o naravi, kar jih poznam – v prihodnjem življenju bi rad bil volk!« - Peter Wohlleben, avtor uspešnic Skrivno življenje dreves in Skrivno življenje živali

»Verjetno ni vrste, ki bi v nas vzbujala tako močna čustva, pozitivna ali negativna. Večkrat sem se spraševal, zakaj je tako, in prišel do podobne ugotovitve kot avtorica te knjige: tako zelo so nam podobni.« - Dr. Miha Krofel, avtor slovenskega predgovora, biolog in raziskovalec volkov

»Knjiga predstavi bralcu predvsem dobre povezave med navadami volkov in ljudi. V tem pogledu je vrhunski priročnik, ki skozi volkove in njihove navade kaže s prstom na praviloma manj kultivirane in manj empatične ljudi.« - Urška Krišelj Grubar, revija Zarja


***

Modrost volkov, Elli H. Radinger, MKZ, 2018
ocena knjige, avtor: Samo Rugelj, Vikend - priloga Dela, avtor: Samo Rugelj, 18. 1. 2019

Elli H. Radinger je nemška raziskovalka in opazovalka volkov, ki pa se s temi divjimi živalmi ni zbližala kje v Nemčiji, temveč v Ameriki. Ko so se tam sredi devetdesetih odločili, da jih bodo poskusili vnovič naseliti v narodnem parku Yellowstone, je hitro odpotovala tja in te divje ter lepe živali so ji takoj ukradle srce, tako da jim je posvetila kar nekaj let. Knjiga Modrost volkov (eno od njenih del o volkovih) je svojevrsten preplet spominov, opazovanja krdel in odkrivanja zakonitosti njihovega življenja, v katerem avtorica kaže na številne vzporednice in podobnosti med socialno dinamiko znotraj volčje družine in človeške družbe, iz česar povleče veliko naukov, ki jih lahko ljudje uporabimo tudi v vsakdanjem življenju. Nežno in zavzeto opisani primeri volčjega vedenja, vzpostavljanja in zadrževanja hierarhije v tropu, izkazovanje ljubezni do mladičev itn. so tako po eni strani hvalnica naravi in divjemu življenju v njej, po drugi pa knj ga s številnimi presenetljivimi ugotovitvami, kako kompleksno živijo volkovi. Tankočutno!

Prelistajte knjigo

StraniStrani
296
 
VezavaVezava
Italijanska
 
ŠirinaŠirina
147
 
VišinaVišina
207
 
DebelinaDebelina
22
 
JezikJezik
slovenski
 
Stran v kataloguStran v katalogu
48
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789610153610
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...