0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
 
 
 
TEMELJI SLOVENSTVA
TEMELJI SLOVENSTVA
JERNEJ KOSI
NovostKnjiga četrtletja
Kataloška št.: 59506
Cena 149,90 EUR
Klubska cena: 49,90 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene

Izjemno delo slovenskih strokovnjakov • Bogato slikovno gradivo iz javnih in zasebnih zbirk

Od 7. stoletja so na knežjem kamnu na Gosposvetskem polju ustoličevali karantanske kneze in vojvode. Nazadnje l. 1414 na Krnskem gradu, v času, ko so bila prej poganska ljudstva že spreobrnjena v krščansko vero. Tisoč let po Brižinskih spomenikih Slovenci živimo v samostojni državi, Temelji slovenstva pa z izbranimi dokumenti in bogatim slikovnim gradivom pričajo o naši 1500-letni bogati in viharni zgodovini. Ponuja nove poudarke in poglede na zgodovino ter najpomembnejše mejnike v zgodovini naroda od naselitve do danes. Dokumentira in izpostavlja ključne dogodke in dogajanja ter posameznike, ki so s svojim delom in življenjem strmeli le k enemu cilju – da si bo narod sodbo pisal sam! – Barvne in črno-bele fotografije, posnetki dokumentov. 

Temelji slovenstva, prikazani v tej izjemni monografiji, so zgodovinski viri, ki dokumentirajo odločilen vpliv na slovenstvo in Slovence. Poglavja v knjigi orisujejo presečišča zgodovine Slovencev oz. današnjega slovenskega prostora in narodnostnega spomina. Kaj je tisto, kar nas loči od sosedov in drugih narodov? Začetki knjižne slovenščine so tesno povezani s protestantizmom, moderno razumevanje nacionalne identitete pa temelji na pojmovanju naroda kot jezikovne skupnosti.

  • 60 poglavij in več kot
  • 300 posnetkov dokumentov

NOVI POGLEDI IN POUDARKI
Povečave pomembnih delov dokumentov, prečrkovanje v slovenski in v sodobni jezik.

DOKUMENTI
so predstavljeni kronološko: od naselitve Slovanov in Slovencev do samostojne Slovenije

Dokumentirano pričevanje o dolgoživosti slovenskega naroda, njegove misli in besede od naselitve do danes

- V svojih pismih (6. st.) papež Gregor Veliki izraža zaskrbljenost, ker so Slovani »s prihodom v Istro že začeli vstopati v Italijo«.

- Brižinski spomeniki so najstarejši zapis slovenskega jezika; nabožna besedila v latinici datirajo ok. leta 1000.

- »Bug vas sprejmi, kraljica Venera« je štajerski plemič Ulrik Liechtensteinski leta 1255 zapisal v svoji pesnitvi Služba dami. Slovenščina ni bila le jezik kmetov!

- Leta 1550 je izšla prva tiskana slovenska knjiga, Trubarjev Katekizem. Leta 1566 je izšla Otročja biblija Sebastjana Krelja, leta 1584 pa sta izšli slovnica Adama Bohoriča in Biblija Jurija Dalmatina.

- Prehod iz 17. v 18. stoletje so zaznamovale Slava vojvodine Kranjske in Poskus zgodovine Kranjske ter ustanovitev prve javne znanstvene, Semeniške knjižnice, in prve znanstvene akademije.

- V viharnem 19. stoletju so še pred marčno revolucijo (1848) nastajala slovenska društva, ki so postala središča oblikovanja, razširjanja in vzdrževanja nacionalne identitete
in pripadnosti.

- Stoletje dveh svetovnih vojn je Slovencem prineslo samostojnost - prvič v sodobni zgodovini smo postali neodvisna država. Leta 2004 je Slovenija postala ena izmed članic Evropske unije.

Prelistajte knjigoO knjigi Temelji slovenstva

StraniStrani
356
 
VezavaVezava
Italijanska s platnom
 
ŠirinaŠirina
243
 
VišinaVišina
325
 
DebelinaDebelina
41
 
JezikJezik
slovenski
 
Stran v kataloguStran v katalogu
5
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789612824723
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...