0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
KNJIGE  /  Priročniki za odrasle  /  Osebna rast / 

ČUJEČNOST

 
 
 
ČUJEČNOST
ČUJEČNOST
ROBERT KRIŽAJ
Kataloška št.: 586735
Cena 29,99 EUR
Klubska cena: 23,95 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene
Stres v življenju je neizogiben in zdi se, da ga je čedalje več. Če ga ne zmoremo obvladovati, prej ali slej zbolimo. Program za zmanjševanje stresa, zasnovan na čuječnosti (MBSR), je izvoren in najtemeljiteje raziskan program za urjenje čuječnosti na svetu.

Nagli način življenja, množica obveznosti in nenehna priklopljenost na medije slabo podpirajo stik s samim seboj. Naša pozornost je razpršena, nenehno smo v stresu in ne poskrbimo zase, ko bi morali – ne prisluhnemo svojim lastnim potrebam. Posledice so kmalu vidne na telesu, umu in duši, saj čezmerni stres povzroča številne bolezni sodobnega časa, tudi izgorelost.


Čuječnost je način posvečanja pozornosti sedanjemu trenutku brez kakršnih koli sodb. Robert Križaj je priznan učitelj čuječnostnega programa za obvladovanje stresa; izobraževal se je tudi pri njegovem utemeljitelju dr. Jonu Kabat-Zinnu. V priročniku nam skozi lastno izkušnjo učenca in učitelja pojasni osnove te tehnike, njeno zdravilno moč v obdobju stresa, bolečine in bolezni, in nas vodi skozi osemtedenski vadbeni program, ki krepi duševno in telesno zdravje. Čuječi smo bolj povezani s svojim telesom in umom. Bolje se lahko soočamo z življenjem in ga bolj polno živimo. Stranski učinki so običajno boljši spanec, manj stresa, boljša samopodoba in več energije ter navdušenja.

Čuječnost – zavestno ustavljanje, upočasnitev in posvečanje pozornosti temu, kaj in kako se dogaja, tukaj in zdaj – nam vrača nazaj naše življenje in občutke celovitosti. Ponuja nam drugačen način bivanja in rešitev za hitrost, površnost in mimobežnost življenja. Ponuja nam možnost neposrednega in pristnega, stik s seboj, drugimi in naravo, s tistim, kar je res pomembno in je naša osnovna notranja potreba – potreba po stiku, saj smo primarno odnosna bitja. V hektičnosti in tekmovalnosti družbe ponuja stabilnost in mir. Osmišlja in vrača dobro počutje v tej dobi strahu, tesnobnosti in razpršene pozornosti ter tako lajša trpljenje. Znova vrisuje sočutje in modrost na zemljevid ponorelega sveta.

Robert Križaj, priznan učitelj programov MBSR in Čuječnost v odnosu, pojasnjuje, da čuječnost ni nekaj neoprijemljivega ali ezoteričnega, ampak temelj za osmišljeno življenje in dobre odnose. S prijaznostjo, modrostjo in bogatimi osebnimi ter učiteljskimi izkušnjami nas bo vodil skozi osemtedenski program urjenja duha in telesa, da se naučimo razvijati drugačno, bolj zavestno življenje, ki s čuječnostjo postane polnejše, bolj ustvarjalno in predvsem manj stresno.  


Priročnik, s katerim boste lahko vajeti življenja držali v svojih rokah!

Kaj je čuječnost?
Čuječnost – zavestno ustavljanje, upočasnitev in posvečanje pozornosti temu, kaj in kako se dogaja, tukaj in zdaj – nam vrača nazaj naše življenje in občutke celovitosti. Ponuja nam možnost neposredne in pristne povezave s seboj, drugimi in naravo, s tistim, kar je res pomembno in je naša osnovna notranja potreba – potreba po stiku, saj smo primarno odnosna bitja.

Zakaj čuječnost potrebujemo v vsakodnevnem življenju?
Nagli način življenja, množica obveznosti in nenehna priklopljenost na medije slabo podpirajo stik s samim seboj.
Naša pozornost je razpršena, nenehno smo v stresu in ne poskrbimo zase, ko bi morali – ne prisluhnemo svojim lastnim potrebam. Posledice so kmalu vidne na telesu, umu in duši, saj čezmerni stres povzroča številne bolezni sodobnega časa, tudi izgorelost.

»Ni torej dogodek tisti, ki povzroča napetost ali stres, ampak način, kako se z dogodkom srečamo in v kakšen odnosu smo z njim. To raziskujemo s prakso čuječnosti.«

Kaj pridobimo z vajami iz čuječnosti?
Z vajami se naučimo bolje zavedati lastnega telesa in zaznati, kdaj čutimo stres, jasneje razmišljati, se na stres bolje odzivati in po njem lažje okrevati, bolje upravljati čustva, spoznavati, da so misli in sodbe dogodki v našem umu in ne nujno dejstva, dlje ohranjati osredotočenost, krepiti prijaznost in sočutje do sebe in sočloveka.

Katere koristi si lahko obetamo od čuječega načina življenja?
Čuječ način življenja pomeni, da naučeno vključujemo v vsakdanje življenje, na primer vsakodnevna opravila delamo bolj zavestno. Takšno urjenje pozornosti ima dokazano pozitiven vpliv na kognitivne sposobnosti (delovni spomin, fluidna inteligenca, kreativno reševanje problemov), čustvovanje, vedenje in fiziologijo. Rednost vadbe krepi motivacijo in vztrajnost; dodatni učinki so notranja stabilnost in mir tudi v zahtevnih okoliščinah, več energije čez dan, boljši spanec, boljša organizacija dneva in posledično več časa za tisto, kar nas veseli ...

POSNETKI VADB ČUJEČNOSTI

https://cujecnost.sati.si/posnetki/


poslusaj.sati.si
 

Prelistajte knjigo

             
StraniStrani
268
 
VezavaVezava
Integralna
 
ŠirinaŠirina
172
 
VišinaVišina
240
 
DebelinaDebelina
20
 
JezikJezik
slovenski
 
Stran v kataloguStran v katalogu
1
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789610151166
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...