0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
KNJIGE  /  Priročniki za odrasle  /  Vrt, cvetje in narava / 

100 NAJLEPŠIH SOBNIH RASTLIN

 
 
 
100 NAJLEPŠIH SOBNIH RASTLIN
100 NAJLEPŠIH SOBNIH RASTLIN
SLAVKO ZGONC
Kataloška št.: 539114
Cena 29,95 EUR
Klubska cena: 23,95 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene

Čudovito darilo za vse ljubitelje sobnih rastlin

Priročnik za vse, ki si stanovanja brez zelenega in cvetočega okrasja ne morete niti presdstavljati, in za vse, ki bi radi prave lončnice za točno določene kotičke svojega doma. Če vam sobne rastline niso uspevale tako, kot bi vi želeli, boste zdaj izvedeli, zakaj! Priznani slovenski strokovnjak za sobne rastline Slavko Zgonec je pripravil pregleden priročnik, v katerem boste izvedeli vse o oskrbi, prezimovanju, obrezovanju, razmnoževanju, presajanju, dognojevanju, odpravi škodljivcev in najpogostejših napakah, ki nam jih posamezna rastlina navadno »zameri«. Da vam bo zeleno okrasje v veselje in ponos! – Avtorjeve barvne fotografije.
 
  • Pregleden leksikon o oskrbi in negi
  • 100 cvetočih in listnatih rastlin ter orhidej
  • Več kot 200 izjemnih avtorjevih fotografij

zgonc.png


Slavko Zgonec, priznani slovenski strokovnjak za sobne rastline je svoje bogato znanje in ljubezen do zelenih in cvetočih lepotic strnil v knjigo 100 najlepših sobnih rastlin.
Vsaka knjiga o rastlinah, ki jo napišejo slovenski strokovnjaki, je nekaj posebnega, saj upošteva specifičnost našega prostora in rastlinja. Tik pred izidom smo zato avtorja prosili, naj za člane Sveta knjige napiše nekaj misli o knjigi 100 najlepših sobnih rastlin.
 


"S sobnimi rastlinami sem se prvič srečal že kot otrok, saj so bila okna domače hiše polna rož. Leta 1963 pa sem se prvič srečal z njihovo vzgojo. Čeprav da sem kasneje posvetil svojo poklicno pot njihovemu zdravju, me je še naprej zanimala njihova vzgoja in oskrba. Preizkusiti je bilo potrebno vsako novo rastlino, kako se bo obnesla v našem okolju. Saj so sobne rastline pri nas obravnavane popolnoma drugače, kot drugod po Evropi, kjer so večinoma potrošno blago. To pomeni, da jih takoj, ko niso več lepe ali pa so se jih naveličali, enostavno zavržejo. Naši ljubitelji pa se na rastlino navežejo in z njo živijo. To pa pomeni, da je potrebno bralcem povedati, kako skrbeti za to rastlino, da jih bo čim dalj razveseljevala s svojo bujno rastjo ali bogatim cvetenjem.
Nekoč smo vse sobne rastline vzgajali sami doma. Nekatere smo razmnoževali vegetativno, to je s potaknjenci, druge pa generativno, to je s semenom. Danes pa preštejemo lahko na prste dveh rok, koliko rastlin se še vzgoji pri nas. Večina jih prihaja iz Nizozemske borze, zaradi česar smo odvisni od tuje ponudbe. S potaknjenci ali s semenom jih nihče več ne vzgaja. Danes se nabavijo sadike, ki v nekaj mesecih zrastejo in zacvetijo. Nato pa jih je potrebno hitro prodati, da se sprosti prostor v rastlinjaku, za druge rastline. Zato se ni za čuditi, da tudi prodajalci v vrtnih centrih ali cvetličarnah pogosto kupcu ne znajo svetovati, kako naj z določeno rastlino postopa. Upam da bo knjiga 100 NAJLEPŠIH SOBNIH RASTLIN v pomoč tako ljubiteljem rastlin, kot tudi vsem, ki sobne rastline prodajajo.
Največja težava pri nastajanju takšne knjige je, da se je težko odločiti, katere rastline predstaviti in katerih ne. Saj se vedno znova vprašam, zakaj je na primer neka rastlina pomembnejša od druge, če pa se v vrtnem centru nahajata obe. Dogovor s založbo pa je bil omejen na 100 opisanih rastlin. Če bo knjiga lepo sprejeta, bo mogoče nekoč nastalo njeno nadaljevanje z naslovom 100 PREZRTIH SOBNIH RASTLIN."


                         
StraniStrani
230
 
ŠirinaŠirina
207
 
VišinaVišina
268
 
DebelinaDebelina
18
 
JezikJezik
slovenski
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789610129806