0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
KNJIGE  /  Slovarji, priročniki za šolo  /  Leksikoni, atlasi, enciklopedije / 

PRADAVNINA-VELIKA ILUSTRIRANA ENCIKLOPEDIJA

 
 
 
PRADAVNINA-VELIKA ILUSTRIRANA ENCIKLOPEDIJA
PRADAVNINA-VELIKA ILUSTRIRANA ENCIKLOPEDIJA
Kataloška št.: 560920
Cena 129,90 EUR
Klubska cena: 103,90 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene
Vrhunska predstavitev razvoja življenja na Zemlji

Zgodba življenja se začne pred 3,8 milijardami let, ko se je na Zemlji pojavila prva znana oblika življenja v obliki bakterije, ki obstaja še danes ... V obdobjih, ki so sledila, so nastajale, se razvijale in umirale vedno nove vrste rastlin in živali. Razvpiti dinozavri seveda pritegnejo dobršen del bralčeve pozornosti, vendar avtorji, svetovno znani paleontologi, predstavljajo celotno sliko življenja, od rastlin, nevretenčarjev in dvoživk do ptičev, plazilcev in sesalcev, ki so predniki vseh današnjih vrst. Prav za to enciklopedijo izdelane risbe, računalniške grafike in barvne fotografije nam z osupljivim gradivom približujejo izjemne prazgodovinske ostaline, kot so npr. kosti in fosili ter vizionarsko prikazujejo bitja, ki verjetno ne bodo nikoli več živela na tem planetu ... – Prevedla Milan Lovka in Aleksander Horvat. Bogato slikovno gradivo.

• Več kot 3700 enot slikovnega gradiva
• Seznam 800 evidentiranih vrst dinozavrov
• Slovar strokovnih izrazov enciklopedija za vsak dom

Za šolarje in dijake, za študente in vse, ki jih zanima razvoj in raznolikost življenja ter narave na Zemlji.

PRELOMNE TOČKE IN OBDOBJA:

• Pred 3,5 miljardami let prve oblike življenja ...,
• pred 230 milijoni let se začne doba dinozavrov, ki traja skoraj 170 milijonov let,
• pred 65 milijoni let pade na Zemljo meteorit, dinozavri izginejo, začne se obdobje sesalcev,
• pred 30 miljoni let se razvijejo prve človeku podobne opice, pred le 7 milijoni let pa človečnjaki, daljni predniki sodobnega človeka ...

Pregledni zemljevidi prikazujejo geološki razvoj in spreminjanje Zemlje
Izpostavitev pomembnejših najdišč
Izpostavitev pomembnejših najdišč
Primerjava velikosti vrste s človekom
Izjemne 3D računalniške grafike

MLADA ZEMLJA
Nastanek planeta in geološka zgodovina, osnovni znanstveni pojmi, sistemi raziskovanja, ključna nahajališča

ŽIVLJENJE NA ZEMLJI
Od pred 4 milijardami let do 7 milijonov let: prva oblika življenja pred 3,5 milijarde let; od mordocepljivih alg do trilobitov in praproti, od hadrozavrov do prvih hominidov ...

VZPON ČLOVEKA
Od pred 7 milijonov let do konca
zadnje ledene dobe: od Sahalantropusa Tchadensisa do Australopithecusa Afarensisa, od neandertalca do Homo sapiensa ...

Prelistajte knjigo
 
 

KAKO SE JE ZAČELO

Velika ilustrirana enciklopedija Pradavnina v prvih poglavjih opisuje sile, ki so ustvarile in oblikovale svet, dokler se pred približno 3,5 milijarde let ni pojavilo prvo življenje …

Pradavnina - prva bitja

PRVA BITJA

Najzgodnejši fosili so kupolasti stromatoliti. Zgradile so jih preproste cianobakterije. Merile so manj kot dva mikrona in so proizvajale prve zaloge kisika na Zemlji.

SKRIVNOSTNA DICKINSONIA

Eden bolj nenavadnih fosilov zgodnjega predkambrija. Največji primerek je dolg okoli enega metra. Ni dokazov o črevesju. Rod naj bi se prehranjeval z absorbiranjem hrane skozi spodnjo površino.

 

Skrivnostna Dickinsonia
 

ŽIVLJENJE VEDNO NAJDE POT

Kaj je gnalo bitja, da so se iz vode podala na kopno? Kako so se prilagodila? Zakaj so včasih preživeli najmočnejši, drugič pa najšibkejši? V osrednjem delu enciklopedije boste našli izjemno obsežno zbirko več kot 500 najrazličnejših bitij, ki so živela v obdobju pred človekom.

Pradavnina Trilobiti

RAZNOVRSTNI TRILOBITI

Trilobiti so bili izjemno raznolika skupina morskih členonožcev. Bili so ena najuspešnejših živalskih vrst vseh časov, saj so se obdržali kar 300 milijonov let.

MED VODO IN KOPNIM

Ichthyostega sodi med zgodnje štirinožne vretenčarje, ki naj bi med prvimi naselili kopno. Te živali so imele močne mišice za lazenje po kopnem, veslaste zadnje okončine pa so bile prilagojene plavanju

Pradavnina - med vodo in kopnim

PREŽIVELI GINKO

Vrsta je stara več kot 190 milijonov let! V obdobju jure je bil zelo pogosto in razširjeno drevo. Semena imajo sočen ovoj in trdo notranjost. Verjetno so se z njimi hranili dinozavri in prvi sesalci, ki so jih raznašali z iztrebki.

Pradavnina - ginko

STRAŠNI ANOMALOCARIS

Tale morski plenilec, dolg več kot meter, opremljen z zastrašujočimi okroglimi ustnimi izrastki, je bil verjetno strah in trepet kambrijskih morij, čeprav ni bil najboljši plavalec. Še posebej so mu teknili trilobiti.

Pradanina Strasni anomalocaris

TO NI DINOZAVER!

Dimetrodona boste pogosto našli v knjigah o dinozavrih, čeprav sodi med zgodnje sinapside in je bil bolj soroden sesalcem. Na hrbtu je imel značilen greben, ki mu je omogočal, da se je kot hladnokrvna žival na soncu hitreje ogrel.

Pradavnina - Dimetrodon


VZPON ČLOVEKA

V zadnjem razdelku knjige si oglejte evolucijo naše vrste: prednike in sorodnike človeka, v obdobju pred 7 milijoni let pa vse do časa pred 150.000 leti in še bližje, ko so se že razvili v spretne lovce ter nabiralce.

Pradavnina Lucy

KDO JE LUCY

Lucy je ime fosila, ki sodi med ene bolj ohranjenih okostij človečnjaka. Svoje ime je Lucy dobila po pesmi skupine The Beatles »Lucy in the Sky with Diamonds«, ki so jo arheologi poslušali med proslavljanjem svojega odkritja.

NEANDERTALCI IN SAPIENS?

Dosedanji rezultati kažejo, da so imeli neandertalci precej drugačno DNK kot sodobni človek. Antropologi domnevajo, da sta se razvojni veji obeh vrst ločili pred približno 500.000 leti.

Pradavnina - Neandertalec


MNENJA STROKOVNJAKOV
 

DR. MILAN LOVKA, biolog, strokovni sodelavec in prevajalec Velike ilustrirane enciklopedije Pradavnina:

"Strokovnjaki ocenjujejo, da evolucija živega sveta poteka približno 3,5 milijarde let. Vendar se je to dogajalo predvsem v oceanih, saj so se prvi kopenski organizmi pojavili šele pred kakimi 500 milijoni let. V tem – za naše dojemanje časa – nepojmljivo dolgem obdobju so se razvile milijarde različnih vrst, ki so večinoma preživele le nekaj milijonov let, nato pa so se bodisi razvile v nove vrste ali so izumrle. Za vedno je izginilo kar 99,99 % vseh vrst! Ostanki ali sledovi neznatnega števila teh pradavnih bitij so se ohranili v fosilih, ki so večinoma v globoko ležečih kamninah. Strokovnjaki zato še vedno odkrivajo presenetljivo pestrost rastlinskih in živalskih oblik, ki je slikovito in z jedrnatim besedilom prikazana tudi v tej knjigi. Fosilne najdbe so zdaj za večino ljudi neizpodbiten dokaz življenja v davnini in potrjujejo hipotezo o evoluciji oziroma postopnem spreminjanju vrst.

Priznani geologi, paleontologi, paleobiologi, muzejski strokovnjaki in pisci naravoslovnih znanstvenih izdaj pri založbi Dorling Kindersley so v knjigi Pradavnina zbrali doslej znane zanimive podatke o nastanku in razvoju našega planeta ter tudi o izvoru in spreminjanju živega sveta na tem planetu."

 

DR. ALEKSANDER HORVAT, paleontolog, strokovni sodelavec in prevajalec Velike ilustrirane enciklopedije Pradavnina:

KNJIGA O ZGODOVINI ŽIVLJENJA!
"Redko v slovenskem prostoru naletimo na knjigo o zgodovini življenja. V vsakdanjem življenju smo osredotočeni zgolj na sedanjost, morda še bližnjo preteklost. Pozabljamo pa, da življenje, svet, bitja in okolje, kot ga poznamo, ni naključje. Je posledica dolgotrajne, tako biološke kot okoljske evolucije planeta Zemlje. Knjiga Pradavnina vam ponuja prav to: vpogled v 4,5 milijarde let dolgo – burno in izjemno zanimivo – zgodovino našega planeta!"

 

MAG. MATIJA KRIŽNAR, kustos v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, paleontolog in raziskovalec fosilov na slovenskem ozemlju:

 

Matija Križnar

ČUDOVITA KNJIGA, KI VAM PRIKAŽE RAZVOJ IN NAPREDEK ŽIVLJENJA NA ZEMLJI!
"Enciklopedija, ki ji pri nas ni para, vam bo prikazala nastanek našega planeta pred 4,56 milijardami let, razvoj nastanka življenja od prvih bakterij pa vse do vzpona človeške vrste. Bogato opremo z izjemnimi fotografijami in prepričljivimi rekonstrukcijami okolij, živali in rastlin iz geološke zgodovine Zemlje dopolnjujejo zanimivi in razumljivi opisi. Knjiga sodi na knjižno polico vsakega šolarja, študenta, naravoslovca in ljubitelja narave in okolja.“
 

DARILO - VELIKI DVOSTRANSKI PLAKAT

slika


           
StraniStrani
512
 
ŠirinaŠirina
258
 
VišinaVišina
308
 
DebelinaDebelina
35
 
JezikJezik
slovenski
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789610139690
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...