0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
KNJIGE  /  Priročniki za odrasle  /  Slovenija, moja dežela / 

BREZMEJNA SLOVENIJA

 
 
 
BREZMEJNA SLOVENIJA
BREZMEJNA SLOVENIJA
IZTOK ILICH
Kataloška št.: 576470
Cena 39,90 EUR
Klubska cena: 31,90 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene

Slikovita in enkratna, s srcem napisana knjiga - za vse, ki mislimo slovensko

Odkrijte, kje vse je doma slovenska beseda, kaj pomeni biti Slovenka, Slovenec, kako našo bit določajo običaji in navade naših dedov in ba­bic. Z Iztokom Ilichom boste v šestih temat­skih sklopih spoznali kraje, kjer se govorijo skoraj pozabljena narečja, kjer živi spomin v ljudeh in se ob praznikih obujajo slovenske šege ... Na več kot 600 fotografijami in z besedo predstavlja zasebne in javne muzeje ter spominske hiše, ki se predajajo iz roda v rod.

Pričevanja varuhov slovenstva, ki se še danes zavzemajo za pravico do ohranjanja svoje temeljne identitete, vam bodo odkrila bogastvo in zaklade naroda. Vseskozi je v ospredju tudi želja, da bi to dragoceno dediščino poznali in cenili tudi Slovenci v srcu svoje države. Knjiga z opisi poti pa je tudi turistični vodnik skozi slovenski kulturni prostor ne glede na državne meje! – Barvne fotografije.
 
- Predmeti, izdelki iz družinskih in krajevnih muzejskih zbirk, arhivov: od lesenih grabelj, kozolcev, kolovratov do jarmov, loncev in kamnitih miz ...
- Postojanke slovenstva v 30 poglavjih onkraj državnih meja: v Italiji in Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem
- 600 izvirnih fotografij Iztoka Ilicha in Slavke Ilich: dokumenti preteklosti, ki živi še danes!
- BOGASTVO slovenskih šeg in običajev, kulturne in naravne krajine ...
- IDEJE za izlete po raznolikem, edinstvenem in manj znanem slovenskem kulturnem prostoru

6 vsebinskih sklopov:

❧ Z jezikom smo
❧ Spomin v ljudeh
❧ Spomin v predmetih
❧ Šege ob cerkvenih praznikih
❧ Benečija – izročilo v lesu in kamnu
❧ V svet za kruhom
 

LJUDJE IN ZGODBE SLOVENSTVA Z VSEGA SVETA

V svet za kruhom

Aleksandrinke – zgodba tisočerih zgodb

Šele s filmom Žerjavi letijo na jug (1975) in knjigama Aleksandrinke in Grenko morje so tudi v širšo slovensko javnost vstopile ženske in dekleta, ki so od druge polovice 19. st. do prve polovice 20. st. kot vzgojiteljice, dojilje, spremljevalke ali negovalke odhajale služit v Egipt. Zatajene in brezimne junakinje iz Vipavske doline, Goriške, z roba Krasa, Posočja in Sevnice so s svojim zaslužkom reševale dolgove in gospodarske stiske svojih družin, ki sta jih prinesli gospodarska kriza in krvava soška fronta.

Muzej Na placu v Prvačini

skriva bogastvo predmetov in dokumentov aleksandrink, njihove potomke in potomci pa so ustanovili društvo za ohranjanje njihove kulturne dediščine. Na Gradišču so jim postavili spominsko kapelico, na razstavah doma in drugje opozarjajo na ženske, ki so služile v Egiptu, da bi rešile domove. Na slovesnostih in obletnicah tradicijo oblačenja, pitja čaja in kuhe prevzemajo tudi mlajše generacije, mnogi so potomci teh pogumnih žena in deklet.

Z jezikom smo

Zabrda – cvetoča idila na robu (ne več slovenskega) sveta

V Zabrdi na avstrijskem Koroškem sestri Ani in Mici Lutschounig/Lučounik vztrajata in edini v vasi še povnata, govorita v pojočem rožanskem narečju. Bogato družinsko etnološko zbirko: različno orodje, kovaške, mizarske in kleparske izdelke, manjše zvonove, jarme, skrinjo in različne lonce si je po vnaprejšnjem dogovoru v hiši Pr‘ Mvačnk mogoče tudi ogledati.

Borovo gostüvanje v slovenskem Porabju

Ženitovanje z borom je stara ljudska šega. Po eni od teorij je njegov izvor v predkrščanskem kultu boginje
Kibele, po drugi v prastarem vlečenju pluga oz. magičnega oranja. Med varuhi bora ima zelo pomembno vlogo vrag ali hudič.

Kadar je vragov več, je glavni Lucifer. Vragi so oblečeni v debele kožuhe in so edini, ki nosijo maske. Kljub strašljivemu videzu so pozitivni liki, saj varujejo duhovnika in vrh bora, kronom, ki simbolizira nevestino nedolžnost ...

PODOBE POLPRETEKLEGA ČASA

Spomin v ljudeh

Bogastvo, kakršno premorejo le redki muzeji. Stara Gora (Prlekija)

Vsako leto v juliju prirejajo na Stari Gori praznik žetve po starem. Da je bolj vznemirljivo, moški tekmujejo s kosami, ženske pa s srpi in v pove­zovanju snopov. Posebno doživetje za obiskovalce je prikaz mlačve s staro mlatilnico, ki jo poganja še starejša lokomobila domačina Franca Belšaka.

Odstrt spomin v Trnovci nad Trstom

O malo znanih skupinah in posameznikih je spregovorila razstava Prva svetovna vojna pri nas – zamolčani, ki je bila 2013 na ogled v Škerkovem umetnostnem in kulturnem centru v Trnovci. Trst in njegovo zaledje so poleti med 11. fronto Italijani obstreljevali s težkim topništvom. Niso pa obstreljevali le branilcev, ampak namenoma tudi civilne cilje. Z morja so jim pomagali Angleži s 305-mm topovi ...

Spomin v predmetih

Zbirka družine Mazora v Breginju

Edinstveni primerki zbirke, ki je začela nastajati po potresu v družinskem muzeju v Breginju, so elektrificirana petrolejka, lupilec za krompir, izdelan iz izrabljene kose, in številni drugi kuhinjski pripomočki, ki vsi razkrivajo iznajdljivost tamkajšnjih ljudi. V osrednjem prostoru je bogata zbirka vojaške opreme in orožja.

Pusti Gradec je bil naseljen že v kameni dobi

Domačija Ane in Danijela Klepec se imenuje Pusti Gradec, par pa skrbi za mlin in žago venecijanko, ki še vedno delujeta. Danijel je razisko­valec in zbiralec: še posebej se je razveselil zlatnika z upodobitvijo Matije Korvina, legendarnega kralja Matjaža. Na širšem območju Pustega Gradca so se že v davnini križale živahne prometne poti in z njimi vplivi z vseh strani neba.

DRAGOCENA DEDIŠČINA, KI GRE IZ ROD V ROD ...

Šege ob cerkvenih praznikih

Jaslice

Postavljanje jaslic je doživelo največji razmah v baroku na katoliškem jugu Evrope. Prvi muzej jaslic pri nas so odprli leta 2001 na Brezjah – zbirka je štela več kot 300 različnih jaslic z vseh koncev sveta.

Poprtnik, obredni praznični kruh Slovenije

V preteklosti so gospodinje spekle tri hlebce: iz pšenične, ržene in ajdove moke. Na mizi je bil za božič, silvestrovo in svete tri kralje, jedli so ga družina in gostje pa tudi živina. Testenih okraskov na kruhu je moralo biti toliko, kolikor je bilo v hiši otrok ali družinskih članov. S poprtnikom so tudi prerokovali ... Da nanj ne bomo pozabili, skrbijo društva sloven­skih žena v Sloveniji in zunaj nje, v Italiji in na Hrvaškem, ter z društvom Parnas sodelujejo v evropskem projektu Uživam tradicijo.

Benečija – izročilo v lesu in kamnu

Skrivnosti Landarja: medvedji brlog, svetišče in utrdba nad Nadižo

Slovenska različica legende o tej jami v pesmi Antona Aškerca govori o kraljici Vidi, ki je ukanila hunskega vojskovodjo Atilo. Zato se jama imenuje tudi trdnjava Slovencev. Prvotno je v jami bival jamski medved, vanjo pa je prišel skozi podzemne rove, ki jih je izdolbel potok. Po skoraj navpični steni je bil za nepoklicane vhod v jamo nedostopen. Do nje vodi skoraj sto stopnic.

V Mašerjah pod Matajurjem

stoji v Štrurminovi hiši oz. v njeni uelbani kleti meter široka in dva dolga kamnita miza. V živo skalo vklesan vaški hladilnik je tesen prostor z nizkim stropom, na mizi pa naj bi razkosavali prašiče in iz njih izdelovali klobase in druge mesnine, v ta hladen prostor pa so na mizo položili tudi umrle, kadar jih niso mogli takoj pokopati. Vas, ki ni imela svojega pokopališča, je bila namreč v ostrih zimah z veliko snega popolnoma odrezana od doline ...
 

Kar je na jeziku, je v srcu ...

»Knjiga prinaša vrsto pomembnih vsebin za vse tiste, ki jim je mar za slovensko kulturno dediščino tako v Sloveniji kot v zamejstvu. Prepriča­na sem, da se bodo številni bralci »nalezli« avtorjevega navdušenja in jih bodo besedilo in fotografije spodbudili, da si bodo v knjigi predstavljene muzejske zbirke, arhive, šege in praznovanja ogledali tudi sami.« Dr. Nena Židov, etnologinja, muzejska svetnica in kustodinja v Slovenskem etnografskem muzeju

Prelistajte knjigo

ŠirinaŠirina
230
 
VišinaVišina
292
 
DebelinaDebelina
25
 
JezikJezik
slovenski
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789612822965
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...