0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
 
 
 
PARTIZANSKI KIRURG
PARTIZANSKI KIRURG
LINDSAY ROGERS
Kataloška št.: 577924
Cena 29,99 EUR
Klubska cena: 23,95 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene
Spomini vojnega kirurga, ki je preživel desant na Drvar

Po prvem, cenzuriranem prevodu iz leta 1962 z naslovom Gverilski kirurg, lahko zdaj preberete še “neolepšano” knjigo. Pomembno delo zavezniškega, novozelandskega kirurga Rogersa, ki je zdravil in operiral v bolnici Ajdovec, svetoval in operiral pa še v petih drugih bolnicah na Rogu, prinaša vznemirljivo branje o partizanskem zdravstvu med 2. vojno. Videl je veliko vojnega nasilja, hkrati pa je lahko kot tujec in intelektualec gledal na razmere v partizanih s kritične distance in opazil dejanja, s katerimi se ni strinjal ter jih je tudi zapisal ... – Prevod in spremna beseda Alenka Puhar. Črno-bele dokumentarne fotografije.

”Vidmar s svojim razoranim obrazom, z ostrimi gubami na lepem čelu ... Imel je mehak glas, majhna usta, ki pa so bila skoraj kruta pri oblikovanju besed, in te besede so bile trde, koncizne in dramatično izgovorjene. Imel je majhne oči, ki so spominjale na podlasico, oči verskega fanatika in njegova vera je bil komunizem.”

Bolnica Ajdovec (skrivno ime Pri divji svinji) je bila postavljena na dnu vrtače visoko v roškem pragozdu. V sklopu barak je bila tudi ok. 30 metrov dolga bolniška baraka. Dr. Lindsay Rogers je bil edini vojni kirurg daleč naokoli.

Poleti 1944 je dva meseca delovalo partizansko-zavezniško letališče na kraškem polju v Loški dolini. Ameriški vojni fotoreporter John Phillips je tam naredil pretresljive posnetke partizanskih ranjencev, ki gredo na letalo ali čakajo na prevoz.
   
ŠirinaŠirina
168
 
VišinaVišina
248
 
DebelinaDebelina
25
 
JezikJezik
slovenski
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789612823146
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...