0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
 
 
 
DREVESA
DREVESA
WOJCIECH GRAJKOVSKI
Kataloška št.: 582130
Cena 29,99 EUR
Klubska cena: 23,95 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene
Lepa slikanica ─ hvalnica naravi in kraljestvu dreves
Slikanica Drevesa je knjiga za vso družino. Med ogledovanjem čudovitih podob boste spoznavali drevesa in človekov odnos do njih skozi zgodovino in kulturo. Barvita, zanimiva in hkrati poučna knjiga je tudi hvalnica naravi in kraljestvu dreves – saj predstavlja njihov pomen v našem ekosistemu: drevesa kot dom in hrano, živali, povezane z njimi, sadeže, izdelke iz lesa, različne zanimivosti, povezane z njimi. Knjiga spodbuja tudi k razmišljanju – kako bomo ohranili ta svet za vsa živa bitja.

Spoznajte širni svet dreves
V knjigi Drevesa Piotra Soche in Wojciecha Grajkowskega je vse povezano z drevesi. Opisuje dele drevesa in njihovo vlogo, pripoveduje o spremembah drevesa skozi letne čase. Predstavlja njihove prebivalce, poklice, povezane z lesom, zgradbe, vozila in glasbila, izdelana iz lesa, rezbarstvo, hišice na drevesu, celo umetnost obrezovanja in najvišja drevesa. Izvedeli boste, kaj je Darwinovo drevo življenja, družinsko drevo, kakšen pomen je imelo drevo v legendah in verstvih, kaj so drevesne pošasti …

Odkrijte živahno življenje dreves
Drevesa živijo pestro življenje. Izvedeli boste, kako rastejo drevesa. Odkrili boste živali, ki stanujejo v njih, prebrali, kdo se z njimi prehranjuje, kdo raznaša njihova semena. Ogledali si boste tudi najvišja, najstarejša in najdebelejša drevesa. Srečali se boste s starodavnimi bitji ─ enti, Adamom in Evo, Robinom Hoodom in Budo. Spoznali boste drevo življenja, ljudožersko drevo in sveti figovec. Izvedeli boste veliko zanimivosti, na primer, zakaj imajo breze belo lubje.

Les ─ človekov družabnik
Med prebiranjem slikanice boste pokukali pod prste drvarju in se prepričali, kakšne stavbe, glasbila in vozila lahko izdelamo iz lesa. Prebrali boste, kako človek s cepljenje dreves in grmov ustvari novo drevo. Izvedeli, kako vse človek uporablja les – prebrali šokanten podatek, da potrebujemo za izdelavo tone papirja povprečno 24 dreves, visokih deset metrov. Z enega drevesa pridobimo približno 8 tisoč listov papirja.

Drevesa v kulturi, umetnosti, gospodarstvu
Drevesa so za ljudi že od nekdaj predvsem vir lesa, ki kljub vse številnejšim umetnim surovinam ostaja cenjena, žlahtna surovina. Iz lesa izdelujejo najrazličnejše male in velike predmete, umetniške podobe, stavbe, pa tudi papir za knjige, kot je ta. Lahko bi rekli celo, da les človeku dela družbo od rojstva do smrti. Lesene so zibelke in posteljice, v katerih spimo kot dojenčki, a tudi krste, v katere nas položijo po smrti.

Za pokušino iz knjige
»Drevesa so največji živeči organizmi na Zemlji. Ob gromozanski sekvoji sta celo človek in najvišja žirafa videti čisto majcena. V njeni senci bi se lahko skrili velikanski dinozavri, ki so nekoč naseljevali naš planet. Presenetljiva je tudi življenjska doba dreves. Nekatere vrste doživijo več sto ali celo tisoč let! Stoletni hrast, ki se spominja časov pred rojstvom naših pradedkov, ima dobre možnosti, da dočaka tudi naše pravnuke. Drevesa nas učijo o moči narave: majhna semena zrasejo v visoke, mogočne rastline. V blagem podnebju veje vsako pomlad ozelenijo in zacvetijo, zatem na njih zrastejo plodovi, pred zimo pa listi odpadejo – in naslednje leto se ta krog spet ponovi. Na koncu staro drevo umre, a na njegovem mestu kmalu zraste novo. Vse, kar živi na Zemlji, vedno znova odmira in se ponovno rojeva. Nič čudnega, da drevesa veljajo za sveta, da jim pripisujemo čarobne moči in verjamemo, da v njih prebivajo duhovi.(…)«  

Iz vsebine:

• Kaj drevesa so in kaj niso?
• Najstarejša, najmočnejša, največja ...
• Bonsaj
• Umetnost obrezovanja
• Zgodovina, mitologija, legende in pravljice ...

Prelistajte knjigo

      
IlustratorIlustrator
PIOTR SOCHA
 
PrevajalecPrevajalec
STAŠA PAVLOVIĆ
 
StraniStrani
68
 
VezavaVezava
Italijanska
 
ŠirinaŠirina
280
 
VišinaVišina
376
 
DebelinaDebelina
12
 
JezikJezik
slovenski
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789610153689
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...