0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
KNJIGE  /  Književnost  /  Akcija žepnice / 

DEKLE,KI SI GA ZAPUSTIL-ŽEPNICA

 
 
 
DEKLE,KI SI GA ZAPUSTIL-ŽEPNICA
DEKLE,KI SI GA ZAPUSTIL-ŽEPNICA
JOJO MOYES
Kataloška št.: 589176
Cena 16,99 EUR
Klubska cena: 13,55 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene
Nova presunljiva zgodba avtorice svetovnih uspešnic Priljubljena pisateljica ljubezenskih romanov Jojo Moyes v romanu Dekle, ki si ga zapustil pripoveduje vznemirljivo zgodbo o ljubezni v preizkušnjah vojne in izginulih umetninah med vojno. Nemškega komandanta v okupiranem Parizu leta 1916 nadvse očara portret Sophie Lefevre, ki vodi majhen hotel. Naslikal ga je njen mož, ki se bori na fronti. Ko Sophie izve, da so ga zaprli v zloglasno taborišče, sprejme drzno odločitev ... Leta 2006 v Londonu mlada vdova Liv spozna Paula in po dolgem času spet nekoga vzljubi. Ko Paul v njenem domu naleti na sliko, ki jo že dolgo išče in je bila nekoč Sophiejina last, pa se z Liv nenadoma znajdeta na nasprotnih bregovih ... ...

Jojo Moyes ─ mednarodno priljubljena in uspešna pisateljica
Med svoje največje uspešnice, vsi so ljubezenski romani, šteje roman Ob tebi, s katerim je ganila bralke po vsem svetu in so ga prodali več kot tri milijone izvodov. Tudi roman Dekle, ki si ga zapustil pripoveduje o ljubezni in medčloveških odnosih in je postal mednarodna uspešnica.

Dekle, ki si ga zapustil ─ čustveni roman o veri v ljubezen
Prvi del romana se dogaja leta 1916 v okupirani Franciji. Sophie se je iz Pariza preselila v malo mestece, kjer s sestro vodita hotel. Njuna moža sta na fronti, v mestu vlada protinemško razpoloženje, ljudje prikrito delujejo v odporniškem gibanju, prebivalstvo pesti lakota.

Dogajanje usodno zaplete umetniški portret
V mestece pride nov komandant nemških enot, ki odloči, da bosta ženski kuhali tudi njemu in vojakom. Napetosti se še stopnjujejo, ker novega nemškega komandanta očara Sophiejin portret z naslovom Dekle, ki si ga zapustil ─ umetnina njenega moža Édouarda ─ ki ga občuduje dan za dnem. Za božični večer jo komandant zaprosi za ples. Med domačini se razširijo govorice o njej in komandantu, zaradi česar imajo Sophie za izdajalko.

Sophiejina drzna kupčija
Medtem Sophie prejme obvestilo, da so njenega moža zajeli in zaprli v zloglasno internacijsko taborišče v Ardenih. Ker je nemškemu komandantu njen portret zelo všeč, se domisli, da bi mu podarila sliko v zameno za moževo rešitev. Komandant je jasen: želi predvsem njo, ne slike, oziroma vedrino in sij, ki ju izžareva njen obraz na umetnini. Zvečer se Sophie zglasi pri njem.

Skrivnosti iz preteklosti pretresejo sedanjost
Dogajanje se iz Pariza preseli v London leta 2006. Mlada vdova Liv stanuje v imenitni hiši in ne more preboleti smrti moža arhitekta. Nekega večera, ko noče biti sama doma, se odpravi v bar, kjer spozna Američana Paula. Ker Liv v baru ukradejo torbico s ključi in denarnico, ji Paul pomaga. Vse bolj sta si naklonjena in vse raje se družita. Liv ima končno občutek, da gre življenje v pravo smer.

Aktualna tematika ─ iskanje umetnin, izginulih med vojno
Paul v njeni spalnici osupel opazi na steni sliko Dekle, ki si ga zapustil ─ Sophiejin portret. Liv je dobila umetnino kot poročno darilo od moža, ko sta bila na potovanju v Barceloni. Mož jo je kupil od ameriške novinarke, Paul pa jo zavzeto išče po naročilu dedičev Sophiejinega moža, ker naj bi bila ukradena med vojno. Odnos med Liv in Paulom se zaplete, saj se Liv ne želi ločiti od umetnine.

Sodni proces za lastništvo umetnine
Začel se je sodni proces za lastništvo slike, med katerim se je izkazalo, da slika ni bila ukradena, temveč podarjena. Ameriški novinarki jo je prinesla žena nemškega komandanta, ki je bil mož beseda. Kmalu po tistem večeru, ko ga je Sophie obiskala, so nemški vojaki prišli po Sophie in jo odpeljali k Édouardu v taborišče. Komandant je njej in možu tudi uredil dokumente, da sta lahko pobegnila v Švico.

Ljubezen premaga vse ovire
Ko se razjasni, da umetnina ni bila ukradena, ampak je pripotovala v London zaradi spleta nepredvidljivih okoliščin, lahko Liv po sodnem procesu ohrani sliko Dekle, ki si ga zapustil, na katero je čustveno navezana. Po nekaj zapletih se tudi ponovno najde s Paulom.
 

***

Mediji o knjigi:

»Sijajna pripoved, ki najprej stre srce, nato pa povrne vero v ljubezen.« - Gloss

»Spet je napisala delo, ki vas bo prevzelo in vam vzelo kar nekaj časa, da ne boste v tukaj in zdaj, ampak se boste v mislih izmenično sprehajali v času prve svetovne vojne in 90 let po njej.« - Urška Krišelj Grubar, Pomagaj si s knjigo, posebna izdaja Zarje

»Prevajalka Kaja Bucik Vavpetič ga označuje za zgodovinski roman z ljubezensko zgodbo.« - Igor Kavčič, Gorenjski glas

»Ko prebereš njeno prvo, si želiš, da se ne bi nikoli končala. Ob tebi, Skupaj, Brez tebe, Samo jaz, Zadnje ljubezensko pismo. Ljubezen na kvadrat. In tudi v knjigi Dekle, ki si jo zapustil, je tako.« - Urška Krišelj Grubar, Zarja 
VezavaVezava
Broširana
 
ŠirinaŠirina
1
 
VišinaVišina
1
 
DebelinaDebelina
1
 
JezikJezik
slovenski
 
Stran v kataloguStran v katalogu
8
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789610158639
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...