0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
 
 
 
UMETNOST-VIE
UMETNOST-VIE
Kataloška št.: 528455
Cena 129,90 EUR
Klubska cena: 44,90 EUR
Opis
Podrobnosti
Mnenja in ocene
Doživite umetnost – vstop ite v galerijo mojstrovin z vsega sveta!
Najobsežnejša knjiga iz serije Velika ilustrirana enciklopedija!
Slikovita in sodobno oblikovana Likovna umetnost bo očarala vso družino: umetnost sveta obravnava celostno, zato boste ob evropski in ameriški umetnosti lahko občudovali tudi japonske in kitajske, avstralske in afriške umetnine od pradavnine do danes!
 
Umetnosti sveta v 6 poglavjih: Od prazgodovine do 1400 n. š. • 15. in 16. stoletje • 17. in 18. stoletje • 19. stoletje • Zgodnje 20. stoletje • Po letu 1945

Spoznajte pomen motiva in kompozicije, perspektive in tehnik, svetlobe in sence ...
Poglobite in razširite svoje razumevanje umetnosti ob ogledu mojstrovin iz svetovnih muzejev in galerij, cerkva in templjev po vsem svetu od prazgodovine do danes! V uvodnem poglavju so razloženi osnovni pojmi, pomembni pri razumevanju in »branju« umetnosti, kot so kompozicija, perspektiva in barva, v nadaljnih sedmih pa boste našli bogastvo informacij o več kot 8000 umetninah na več kot 2500 reprodukcijah. Ob življenjepisih 700 umetnikov vseh obdobij in kultur so nanizne jasne in izčrpne razlage umetniških gibanj, slogov in tehnik od Altamire do grafitov. Odkrijte pomen Willendorfske Venere in bogato zapuščino srednje Amerike. Pustite, da vas znova navduši antična umetnost, iskra renesanse in umetnostnega preporoda, ki je prek impresionizma tlakoval pot moderni umetnosti in ustvarjalnemu izrazu sodobnega človeka. – Prevedel Niki Neubauer. Barvne fotografije, risbe, reprodukcije, tabele, preglednice ...

Umetnine od prazgodovine do danes
Zatopite se v več kot 2500  barvnih reprodukcij slikarskih in kiparskih mojstrovin: od jamskih risb do danes – v celoti in v veličastnih detajlih.

Umetniki, umetnostna obdobja in gibanja
Preberite življenjepise 700 umetnikov, ključnih za zgodovino umetnosti, z njihovimi najslavnejšimi pa tudi manj znanimi deli.

Likovna teorija – jezik umetnosti
Spoznajte pomen motiva in kompozicije, perspektive in tehnik, svetlobe in sence ...
 Galerija in zanimivosti


 

Willendorfska Venera

Ok. 24 000 pr. Kr. Prazgodovina. Evropa

Najslavnejša figurica Venere. Poimenovana je po avstrijski vasi, kjer so jo odkrili med gradnjo železnice. Izklesana je iz majhnega kamna in obarvana z rdečim okrom.

 

 

 


 

Nefreteta

Ok. 1340 pr. Kr. Prazgodovina. Stari Egipt

Zakaj je ostalo eno oko dovršenega kipa egipčanske kraljice prazno? Po mnenju nekaterih zato, ker je bil kip mišljen le kot šablona …

 

 

 

Sandro Botticelli: Rojstvo Venere

 


Ok. 1485. Renesansa

Slikar velja danes za enega najbolj priljubljenih slikarjev 15. stoletja, čeprav je bil zadnjih deset let svojega življenja precej zagrenjen, saj so ga v primerjavi z Leonardom imeli za staromodnega.

 

 

Solnica Francesca 1.

 


 

1539-43 Manierizem

Dragoceni zlati kipec so ukradli l. 2003 in čez tri leta vrnili muzeju na Dunaju. Vreden je 50 milijonov dolarjev.

 

 

 

Auguste Rodin: Poljub

 


Impresionizem 1888

Rodinovi goli kipi so delovali na sodobnike tako realistično, da so mnogi menili, da je »ulival« kar žive modele.

 

Jan Vermeer: Dekle z bisernim uhanom

 


 

Ok. 1665-66. Barok

Danes slovi slikar za enega največjih flamskih slikarjev. O njem vemo le nekaj dejstev: da je imel 15 otrok in da je znanih ok. 35 njegovih del. Dekle z uhanom je ena njegovih najbolj priljubljenih slik.

 

 

 

Pablo Picasso: Gospodične iz Avignona

 


 

1906-07. Kubizem

Vznemirjujoča upodobitev prostitutk iz brodela v Avignonu in ena najbolj razvpitih slik 20. stoletja, znanilka kubizma in moderne umetnosti.

 

Andy Warhol: Marilynin diptih

 


 

1962. Pop art

Warholova umetnost združuje pop kulturo množičnih medijev in glamurozne portrete hollywoodskih umetnikov. Ključna figura umetnosti 20. stoletja, kot Picasso pred njim.

 

 

Umetnine, ki so vznemirile sodobnike

 (slika: Edouard Manet, Zajtrk na travi)

Ko je E. Manet l. 1863 predložil sliko za razstavo, jo je žirija zavrnila. Izzvala je besne, celo sovražne reakcije, saj gole ženske niso bile upodobljene kot nimfe, ampak kot prostitutke.

 

Umetnine, ki so zaznamovale čas!

 (slika: Knjiga iz Kellsa, zač. 9. stol.)

Bogato okrašena mojstrovina in eden kronskih dosežkov keltske umetnosti. Dekoracija je pomagala duhovnikom, da so se znašli v besedilu – in pridobili nove spreobrnjence.

 

Kako se je umetnost spreminjala skozi čas?

 (Ljubezen, tematska stran)

10 tematskih strani prikazuje, kako so različni umetniki različno upodabljali iste priljubljene teme: akte, mite in legende, ljubezen, pokrajino, tihožitje, živali, delo, otroke, portrete ...

 

Veliko zanimivih zgodb. Ali ste vedeli?

 
 • da se je Leonardo da Vinci, vsestranski genialni umetnik, boril za pravice živali že pred več kot 500 leti. Kupoval je ptice in jih osvobajal iz kletk;
   
 • da je bil slavni kipar Michelangelo M. da Caravagggio iz 17. stoletja znan tako po svoji divjosti kot genialnosti. Potem ko je med prerekanjem ubil človeka, se je štiri leta pred smrtjo izogibal roki pravice;
   
 • da je Velázquezova slika Las meninas (1656) tako obsedla Picassa, da je med avgustom in decembrom 1957 naslikal približno 40 različic te slike?
   
 • da je bila plen ropa tudi skrbno varovana Mona Liza Leonarda da Vincija v pariškem Louvru. Njen nasmeh je zapeljal k prepovedanemu dejanju kar muzejskega uslužbenca;
   
 • da je znamenita Vaza s sončnicami Vincenta van Gogha dosegla na dražbi leta 2011 ceno več kot 70 milijonov dolarjev?


      


7 ODLIČNIH RAZLOGOV ZA NAROČILO:
 

 

1. Enciklopedija umetnosti, kakršne še ni bilo!

Velika ilustrirana enciklopedija Umetnost je popolni slikovni vodnik po 2500 slikah in kipih vsega sveta, od prazgodovine do 21. stoletja. Je najrazkošnejši slikovni katalog, saj predstavlja na 612 straneh 8000 likovnih del, od tega je 2500 likovnih reprodukcij.

 

2. Dostopno, privlačno, izčrpno, zanimivo, pregledno!

Jedrnata in zanimiva besedila prinašajo ob izjemnih reprodukcijah veliko informacij in zanimivosti. Vsako obdobje uvaja časovna preglednica ključnih del posameznega obdobja. S pomočjo barvnih oznak boste tudi hitro našli vse, kar boste iskali.

 

3. Uživanje umetnosti ima pozitiven učinek na človekovo duševno zdravje

Raziskave so pokazale, da gledanje umetniških del, slik ali kipov pozitivno deluje na človeka in njegovo razpoloženje. Medtem ko sproščeno gledate slike, ki so vam všeč, prenehate misliti na vsakdanje težave. Pomirite se in bolj sproščeno zadihate.

 

4. Vse najpomembnejše slike in kipi sveta v eni sami galeriji – pri vas doma!

Po užitek vam ne bo treba potovati nikamor. Kadar boste imeli čas, boste v udobju vašega doma vzeli v roke knjigo, ki vam bo široko odprla vrata v tisoče muzejev, umetnostnih galerij, cerkev, samostanov, templjev in mošej z vsega sveta. Kot najbolj zanesljiv vodnik, ki vam je vedno na voljo.

 

5. Temeljit pregled likovne umetnosti bolj oddaljenih in manj znanih kultur

Enciklopedija prinaša tudi pregled umetnosti manj znanih in bolj oddaljenih kultur, kar pogosto manjka v drugih podobnih knjigah. Tako boste med drugim lahko spoznali umetnost Aboriginov, Aztekov, Vikingov, umetnost Afrike, japonsko, kitajsko ali indijsko izročilo slikarstva in kiparstva …

 

6. Kako razumeti umetnost

Ta umetnostna knjiga je posebna še v nečem. Očarljivo in nazorno vam bo pojasnila, kako ustvarja umetnik in kaj želi doseči z različnimi sredstvi. Kako izbira barve in tehnike, kako sestavlja kompozicijo, kako doseže učinke svetlobe. Spoznavanje samega ustvarjanja bo vaš užitek še povečalo.

 

7. Zaklad družinske knjižnice tudi za šolarje, dijake in študente

Velika ilustrirana enciklopedija Umetnost v zbirki edinstvenih ilustriranih enciklopedij in svetovnih uspešnic je velika pridobitev za vašo družinsko knjižnico. S širokim znanjem in zakladnico podatkov bo vedno na voljo vam in drugim članom vaše družine. Dijakom in študentom bo odlično dopolnilo pri učenju in študiju, pri pripravi referatov, seminarskih in raziskovalnih nalog.           
StraniStrani
612
 
VezavaVezava
Trda
 
ŠirinaŠirina
255
 
VišinaVišina
305
 
DebelinaDebelina
36
 
JezikJezik
slovenski
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789610121947
 
Kdor si je ogledal tale izdelek, si je ogledal tudi...