0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
Klubske novice / Milan Matos
 

Milan Matos

 
Svojo življenjsko pot je sklenil Milan Matos nekdanji dolgoletni direktor, Schwentnerjev nagrajenec, prejemnik častnega znaka svobode RS za zasluge pri razvoju slovenskega založništva. Spominjali se bomo njegove neusahljive volje in predanosti Mladinski knjigi in založništvu. Nesebično je svoje znanje in izkušnje predajal novim rodovom, zato bo za mnoge ostal zapisan tudi kot učitelj in vzornik, ki je delal in živel s knjigo.
 

Ne, ves ne bom prešel. Telo bo pokopano,
a duh moj žível bo še mnogo let
in v mislih bom ljudem, doklèr nad mano
blestel bo mavrični slovenski svet.

Janez Menart
 

Drage sodelavke, dragi sodelavci,

»Hvaležen sem za življenjsko priložnost – delati in živeti s knjigo. Verjamem vanjo. Delo z njo ni bilo lahko, toda knjiga je obogatila moje življenje in upam, da prek mojega dela še marsikatero drugo.« S temi besedami se je pred enajstimi leti od Mladinske knjige in sodelavcev poslovil nekdanji dolgoletni direktor Mladinske knjige Milan Matos, ki je na božični dan v 75. letu po hudi in dolgotrajni bolezni sklenil svojo življenjsko pot.

Spominjali se ga bomo kot človeka z neusahljivo voljo in energijo, empatijo ter predanostjo Mladinski knjigi in založništvu.

Na svoji poklicni poti je dosegel številne uspehe v podjetju in tudi zunaj njega. Prejel je več nagrad in priznanj, med njimi Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo, visoko državno odlikovanje – častni znak svobode za zasluge pri razvoju slovenskega založništva, priznanje za življenjsko delo na področju managementa, nagrado primus za komunikacijsko odličnost … Skrbno je gojil poklicno sodelovanje s slovenskimi založniki in knjigotržci, kljub temu, da so bili konkurenca na trgu.

Službeno pot v Mladinski knjigi je začel kot vodja prvega slovenskega knjižnega kluba Svet knjige, ki je v tistih časih dosegel zavidljivih 170 tisoč članov. Napredoval je v vodjo prodajnega sektorja ter sredi osemdesetih let postal vodja proizvodno-tržnega področja. Leta 1992, ko je podjetje preživljalo težke čase zaradi privatizacije in lastninjenja, je Milan Matos prevzel vodenje največje slovenske založbe in jo uspešno vodil sedemnajst let. Kot upokojenec je napisal knjigo z naslovom Hiša velikih zgodb, ki govori o njegovem življenju, predvsem pa o njegovi poklicni poti v Mladinski knjigi. Največ lepih spominov je imel Milan Matos na sodelavce in avtorje, ob katerih je preživel velik del svojega poklicnega življenja.

Ob njegovi smrti bo od jutri v Mladinski knjigi odprta žalna knjiga.

Ker je bil Milan Matos velik ljubitelj poezije, se od njega poslavljamo z verzom:

Živeti – umreti je usoda naša,
a cilj nam je visoko posajen!
Glej to drevo: za usodo nič ne vpraša,
a večno se bori za svoj namen.

(Oton Župančič)