Mehiška kuhinja
S knjigo in predstavitvami njene slastne vsebine po Sloveniji sta v zadnjih dveh mesecih prejšnjega leta zanetila pravi »mehiški ogenj« in požela same pohvale in odobravanje vseh, ki so poskusili mehiške dobrote. Knjiga, ki je nastajala dve leti, je prava paša za oči, če se boste lotili priprave jedi, pa bo prav zadovoljen tudi vaš želodček ...
To je prav gotovo ena najlepših knjig leta 2011, saj se ne odlikuje le po izjemnem oblikovanju, ampak tudi po vsebini. Barvitost in raznolikosti mehiške kuhinje ne boste spoznavali le v receptih, ampak tudi v uvodu, ki predstavlja kulturo bivanja in prehranjevanja v Mehiki.
Špela Mihelač de Magana in Alejandro Magana živita na rajskem otoku Conzumel tik pred polotokom Jukatan, kjer imata restavracijo. Rada kuhata za ljudi in raziskujeta. Potujeta po Mehiki, spoznavata deželo, običaje in hrano.
Alejandro: To ni lahko delo.
Špela: Ne, najprej sem mislila, da mi ne bo uspelo, spodbujala me je urednica knjige Nataša Müller. Samo fotografiranje mi je vzelo devet mesecev. Šele ko sem videla prve postavitve knjige, sem si oddahnila, saj sem spoznala, da bo knjiga čudovita!
Na severu Mehike je sveta zemlja z romarskimi kraji. Ljudje prehodijo tudi do 500 km, da obiščejo te svete kraje, kjer imajo obrede. Bila sva tam, skupaj z budisti, ki so jih povabili. Imava tudi nekaj dokumentacije ...
Alejandro: Oba imava v sebi pustolovsko žilico, zato pogosto potujeva tudi v težko dostopne kraje, v gorate predele in v džunglo. Vsega pa vendarle ne moreva poslikati. Tem ljudem, ki živijo tako drugače od nas, sem tudi jaz tujec ... Lahko pa se z njimi pogovarjava in izkusiva del te čarobnosti, barvitosti in raznolikosti, ki jo ponuja Mehika.
Fotografije: Špela Mihelač de Magana in arhiv MKZ
Za SK se je pogovarjala Suzana Jeklic
Tortillero, nekoč lesene stiskalnice za tortilje, danes na tržnicah že zamenjujejo aluminijaste ali železne, ki pa prav tako služijo namenu.
Nadevane bučke so polnjene s slastnim nadevom iz koruze, gnjati in smetane. Čeprav recept najdete med prilogami, bodo čudovita glavna jed!
Prav kremne juhe so najbolj navdušile gospo Špelo: v knjigi boste našli slastne recepte, kot je tudi ta za hladno avokadovo juho s tekilo!
Sočni trakovi mesa za tacose so lahko telečji ali piščančji. Čez noč marinirani in na hitro popraženi na zelo vročem olju se bodo kar stopili v ustih!
Paradižnikova in mehiška salsa obe vsebujeta pekoče čilije, vendar ju lahko nadomestite s pekočim feferonom ali peperoncinom.
Špinačna solata s pomarančnim prelivom: liste potresemo s čebulo in sončničnimi semeni ter jo prelijemo s pomarančnim sokom in sojino omako.
Bananin kolač je pecivo, ki bo odlično teknilo ob kavi ali čaju. Priprava in peka vam bosta vzeli 50 min. Poskusite, ne bo vam žal!
Hranljivi napitek z ovsenimi kosmiči in jagodami je topel napitek, ki ga sladkajo z nerafiniranim sladkorjem in mu dodajajo sadje, čili, vanilijo ali orehe.