0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
Intervjuji / Susan E. Phillips - kraljica ljubezenskih romanov
 

Susan E. Phillips - kraljica ljubezenskih romanov

 
Susan E. Phillips je lady v najboljših letih, žena, mati in babica, pisateljica, ki zna uživati v delu in življenju. Veseli se tako poslovnih uspehov (dobre prodaje knjig) kot neposrednih stikov s svojimi oboževalkami. Na vseh pogovorih in srečanjih je Susan blestela, med pogovorom in glasnim smehom so bralke komaj dočakale trenutke podpisovanja knjig, ko so Susan iz oči v oči zaupale svoje zgodbe, jo objele in se ji zahvalile za spodbudo in tolažbo, ki so jo našle v njenih knjigah.
 

 

Ena najbolje prodajanih ameriških pisateljic romantičnih romanov je bila navdušena nad našo lepo deželo! Tri dni je neumorno odgovarjala na vprašanja, čeprav je na vsa že odgovorila na svoji vzorno urejeni spletni strani in na facebooku.

V Kranju, Ljubljani, Celju in Mariboru so jo pričakale članice Sveta knjige, njene oboževalke, ki so bile navdušene nad njeno ameriško iskrivostjo, zgovornostjo in prisrčnostjo!

 

Susan E. Phillips je na vabilo SVETA KNJIGE obiskala Slovenijo in zanetila pravo evforijo med svojimi oboževalkami!

Na vprašanja Sveta knjige je Susan odgovarjala zadnji dan svojega obiska, 13. junija dopoldne, tik preden je odpotovala proti Štajerski. V Ljubljani so se za pol ure razmaknili oblaki in posijalo je sonce ...

 
Na vaši spletni strani sem našla podatek, da so bile vaše knjige do zdaj prevedene v 27 jezikov?
 
Pravzaprav mi je pomočnica nedavno povedala, da jih je v tem trenutku že 31! Si predstavljate?!
 
Pa imate vse izvode teh knjig doma?
 
Seveda, in to ne le po en izvod! Vsak naslov izide v trdi in mehki vezavi, tako da je knjižna omara, ki je namenjena samo prevodnim izdajam, že prepolna! Najhujši so Nemci, saj knjigo izdajo z vsaj dvema naslovkama: za običajno knjigarniško prodajo in za knjižne klube. Mislim, da imam knjigo, ki je v Nemčiji izšla v skoraj desetih različicah.
 
Kako pa se prodajajo vaše e-knjige?
 

Takoj ko se je cena kindlu spustila, je tržišče e-knjig preprosto eksplodiralo! Resda se je to poznalo pri prodaji trdo vezanih in broširanih knjig, vendar se e-knjige zdaj prodajajo tako dobro, da se je vse izravnalo! Veliko bralcev romantičnih romanov oz. še posebej ti si želijo imeti knjigo takoj! Nadaljevanje serije želijo priklicati le s klikom na gumb Naloži! Živimo v zanimivih časih. Pozitivna plat e-knjige pa je ta, da vedno več ljudi bere!

Kadar potujem, berem e-knjige, doma v roke vzamem tiskane. Meni sta všeč obe obliki. O tem sem se veliko pogovarjala po facebooku: nekateri bralci berejo le eno ali drugo, nekateri obe.

 
Na teden prejmete več kot 200 e-mailov? Ali na vse odgovorite sami?
 

Da, vendar nekatere odgovore le stenografiram svoji pomočnici, ki jih nato izpiše. Odgovorim vsem, le tistim ne, ki me vznevoljijo. Vsake toliko časa dobim e-mail, ki me razjezi ... ker je ... butast! Nekaj krat sem na provokacije odgovorila, a sem ugotovila, da sem zadevo le še poslabšala. Zdaj vem, da se z ljudmi, s katerimi se ne moreš pogovarjati ... pač ne moreš pogovarjati!

Negativnih e-mailov sploh ne dobivam. Le ko izide nova knjiga, se zgodi, da se nekateri pritožujejo, da je v knjigah preveč seksa, drugi pa pravijo, da ga je premalo! Zelo nazadnjaško je ameriško evangelijsko gibanje, ki se pritoži, že če eden od mojih junakov vzklikne: »Oh, Jezus!«
Zato trdim, da mora vsak pisati tako, kot sam želi, ne glede na to, kaj pravijo drugi! Ker pišem brez omejitev, vem, da je vsaka moja knjiga za nekoga njegova najljubša, za nekoga drugega pa ne! To je prav osvobajajoče!

 
Zakaj doslej po nobeni od vaših knjig še ni bil posnet film?
 

Če bi lahko sama napisala scenarij, odločala o tem, kdo bo v filmu nastopal, bi se za to odločila. V resnici pa se to ne dogaja.

Vsak bralec ima v svoji glavi svoj film in če bi po eni izmed mojih knjig posneli film, bralkam zagotovo ne bi bil všeč! Pritožile pa se ne bi v Hollywoodu, ampak meni! To se je že zgodilo mojim prijateljem!
Ko sem prebrala otvoritveno sceno v knjigi Zakaj pravi ti? sem Phobe lahko videla le kot Marylin Monroe ...
Natančno tako! Njo sem imela pred očmi, ko sem ustvarjala Phoebe.

 
Čeprav pravite, da so vaše zgodbe popolnoma izmišljene, so vaši junaki tako živi, tako človeški. Zdi se, da prav z užitkom razbijate stereotipe o butastih blondinkah in nezainteresiranih gospodinjah ...
 
Ja, rada imam junake, ki se skozi knjigo razvijajo in rastejo. Opisujem junakinje, ki na začetku nimajo ničesar in potem prevzamejo nadzor nad svojim življenjem. To je tisto, kar si želimo vsi: želimo rasti in postati močni.
 
Ste ženska, ki ima rada popoln nadzor nad svojim delom in življenjem?
 
Trudim se, da ne bi bila takšna. Moj mož ima red še raje kot jaz, verjetno zato, ker je inženir. Prav o tem sem pisala v knjigi Breathing Room, ki se dogaja v Italiji (še ni prevedena v slovenščino). Junakinja te knjige je prav nora na red! Seveda se ji življenje obrne na glavo! Nauk te knjige je »Embrace the chaos!*« (*Sprijaznite se, sprejmite kaos oz. nered) Moja juna¬kinja se je tega naučila v knjigi, jaz pa se še vedno učim ...
 
Že, vendar vi drugače ne bi sploh mogli pisati! Ob tem da ste skrbeli za družino, ste postali svetovno znana pisateljica ...
 
Da, a vse se je to dogajalo počasi. Vsako knjigo pišem približno dve leti, pišem pa že skoraj trideset let. Vse te obveznosti niso prišle kar naenkrat!
Nikoli se mi ni bilo treba prilagajati na hitro: knjige po vsem svetu prodajam že vsaj 25 let, pa sem šele lansko leto obiskala eno od tujih držav, v kateri so izdali moje prevodne izdaje.
 
In v srečanjih in pogovorih z oboževalkami uživate ...
 
To je nekaj najlepšega! Uživala sem te dni v Sloveniji. Vem, da mi bo všeč tudi na Hrvaškem, a bi rada videla več Slovenije, saj so mi že doma pripovedovali, da je to čudovita dežela za pohodništvo! Prav gotovo bom vašo deželo obiskala tudi zasebno, da si jo ogledam z očmi pohodnice!
 
Vas doma čakajo obveznosti?
 
Ko se vrnem v ZDA me čaka 14-dnevna turneja, ki pa ne bo tako prijetna kot ta v Sloveniji, saj se bom morala vsak dan voziti z letalom. Srečanj z bralkami pa se veselim. Povsod po svetu me sprej¬mejo enako toplo in se rade pogovarjajo z mano! Všeč mi je, da me sprašujejo, kaj se bo (če se bo še kaj!) zgodilo z njihovimi najljubšimi junaki. Vem, da bralke romantičnih romanov berejo zelo raznovrstno literaturo, kar mi je všeč.
 
Kakšna pa je razlika med »chick-lit« (»literatura za kokoši«) in romantičnimi romani?
 
Brala sem že kar nekaj dobrih chik-lit romanov, niso pa mi všeč liki poneumljenih junakinj, ki mislijo le nase in z nikomer ne razvijejo globljega odnosa. V romantičnih romanih se zgodba razvija, junaki pa rastejo in zorijo ...
 
Vendar so vsi vaši moški junaki postavni športniki ...
 
..., ki pa morajo biti tudi inteligentni! Moji moški morajo biti visoki in inteligentni! To je osnovni pogoj, ki ga postavim vsem mojim »moškim«!
 
Gre za zdrav duh v zdravem telesu? Za to, da nas, ženske, privlačijo moški z dobrimi geni?
 
Seveda, to je tisto! Zato imajo tudi moški raje mlajše ženske – zaradi dobrih genov!
 
 
Suzana Jeklic