Zlato mleko
Okusno in pomirjujoče zlato mleko je tradicionalni način streženja kurkume v Indiji, zlati v zimskih mesecih. To začimbo veliko uporabljajo v ajurvedskem zdravilstvu. Zaradi protivnetnih in protimikobnih lastnosti je odlično zdravilo za vrsto zdravstvenih težav, od artritisa in visokega holesterola do prehlada in gripe.
Za eno skodelico
- 300 ml mleka (kravjega ali rastlinskega)
- 1 žlička zmlete kurkume
- 1⁄4 žličke zmletega cimeta
- 2 zrni črnega popra
- 1 žlička kokosovega olja
(po želji)
V kozico zlijemo mleko, dodamo začimbe in kokosovo olje ter počasi segrevamo skoraj do vretja. Nato zmanjšamo ogenj in kuhamo 25 minut. Tekočino nato precedimo v skodelico in primešamo med po okusu, okrasimo z nastrganim muškatnim oreščkom in cimetovo paličko za mešanje.