0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
Intervjuji / Janez Hudovernik, trener dihanja
 

Janez Hudovernik, trener dihanja

 
Izkoristite prav vsak svoj dih!
 

Janez Hudovernik, univ. dipl. ing., je licencirani inštruktor dihanja po programu Oxygen Advantage. Zadnjih 14 let vodi delavnice na temo učinkovitega upravljanja z osebno energijo. V letu 2017 je ta znanja nadgradil še z zelo pomembnim področjem – dihanjem. Tako verjetno v Sloveniji najbolj celostno pokriva področje učinkovitega upravljanja z osebno energijo na vseh štirih nivojih: fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem.
K slovenski izdaji knjige Dober dih Patricka McKeowna, svetovno priznanega licenciranega trenerja metode Oxygen Advantage, je napisal predgovor in aktivno sodeloval pri izdaji knjige.

 
Zakaj ste se odločili, da se boste usposobili za trenerja za izvajanje treningov učinkovitega dihanja?
 

Od leta 2006 v Sloveniji izvajam licenčne delavnice na temo Moč polne zavzetosti. Gre za delavnice, na katerih se osredotočamo na 4 nivoje človeške energije: telesni, čustveni, mentalni in duhovni nivo. Na vsakem obstajajo ključne veščine in tehnike, ki vam ob pravilni uporabi pomagajo vzdrževati in izboljševati energijo na posameznem nivoju. Pri telesnem oz. fizičnem je bil glavni poudarek na prehrani, spanju, gibanju in odmorih čez dan.

Pri vsem tem pa smo pozabili na najbolj očitno in ključno funkcijo – in to je dihanje.

Ko sem to ozavestil, sem bil kar nekaj časa na preži za dobro knjigo o dihanju. In ko sem v roke dobil knjigo The Oxygen Advantage (Dober dih), mi je bilo po nekaj desetih straneh jasno, da je to tisti praktični pristop k dihanju, ki sem ga iskal. Brez preveč teorije (ravno prav, da izvemo veliko novega o dihanju in to na razumljiv način!) vam predstavi ključne poudarke, ki jih morate upoštevati, če želite pravilno dihati.

 
K vprašanju “Ali obstaja razlika med ženskim in moškim dihanjem?” me je spodbudil stavek v vašem uvodu h knjigi, namreč, da morajo biti za moške stvari “bolj konkretne”. Ali to pomeni, da je treba navodila za moške za pravilno dihanje podati drugače kot za ženske?
 

Glede same fizionomije dihanja ni razlik. So pa razlike v tem, kako dihanje predstaviti moškim in ženskam.

Ženske ste bolj v stiku s svojimi občutki, bolj ste povezane s seboj in zato tudi bolj dovzetne za tovrstne knjige. Ne bi me čudilo, če bi analiza kupcev knjige Dober dih pokazala, da je bilo med njimiveč kot 80 % žensk.

To pomeni, da imamo moški tu še velik potencial in da lahko naredimo korak naprej. V knjigi so določene teme predstavljene na bolj tehničen način, ki bolj leži moškim. Sam, kot certificirani trener, delavnice prilagodim udeležencem. V primeru, da je v skupini več moških, jim na učinkovit način prikažem tehnike dihanja in koristi, ki jih bodo deležni. Številni so skozi dihalne vaje, predstavljene v knjigi in na delavnicah, začeli meditirati. Kaj boljšega, kot da vas knjiga pripelje na tako čudovito področje, si težko predstavljam!

 
Ko preberemo knjigo, ugotovimo, da ima pravilno dihanje za vsakogar izmed nas izjemno pozitiven odnos na kakovost našega življenja. Še posebej so me pritegnili opisi dobrobiti in vaj za pravilno dihanje otrok. Kaj menite o tem, da bi tečaje pravilnega dihanja uvedli tudi v šole?
 

Vrhunska ideja. V tem primeru bi od tega imeli korist tako učenci in dijaki kot cela družba. Upam, da bodo tole brali odgovorni ljudje iz Ministrstva za šolstvo.

Prvič, pravilno dihanje je koristno za učitelje, saj veliko govorijo in govor sam po sebi predstavlja dodaten stres, ker takrat dihamo skozi usta. Vsako dihanje skozi usta pa za naše telo predstavlja dodaten stres. Poleg tega se morajo učitelji dandanes ukvarjati z vse bolj zahtevnimi otroci in starši. Ni jim lahko. Tehnike, prikazane v knjigi, pomagajo odpravljati stres in izboljšujejo telesno energijo.

Drugič, nekatere tehnike, predstavljene v knjigi, so namenjene sproščanju in pomirjanju, druge dvigujejo osredotočenost in budnost ter pomagajo pri učenju.

Kar predstavljajte si, da bi pred začetkom npr. pisnega testa v šoli naredili 2- do 3-minutno vajo sproščanja s pomočjo dihanja. Prepričan sem, da bi bili rezultati testa boljši.

Tretjič, če bi učitelji telesne vzgoje te tehnike začeli otroke učiti že v osnovni šoli, bi se izboljšala fizična kondicija, to pa bi vplivalo tudi na zavedanje o pomenu dihanja med telesno aktivnostjo. Opažam, da številni posamezniki in še predvsem menedžerji, ki imajo že tako ali tako stresno delo, zaradi nepravilnega dihanja med športno aktivnostjo še dodatno vnašajo stres v svoje telo.

 
Kot predavatelj, svetovalec in trener se v ukvarjate z ljudmi in jim predajate znanja za učinkovito timsko delo, upravljanje z osebno energijo, prodajo B2B in SPIN Selling ... Ste dober dih razširili na vsa področja, na katerih delujete?
 

Sam vsak dan začenjam z vajami dihanja, ki potem preidejo v meditacijo. Prodajalci, vodje in zaposleni, še posebej tisti, ki se srečujejo s strankami ali povečanimi delovnimi zahtevami in pritiskom, po domače, tisti, ki se srečujejo z povečanim stresom, seveda lahko veliko pridobijo z izvajanjem tehnik dihanja. Naj navedem le misel direktorja prodaje uspešnega srednje velikega slovenskega podjetja, ki je na delavnici tehnike pogajanj dejal, da nobena ni imela takšnega učinka kot delavnica Moč polne zavzetosti, katere del so bile tudi tehnike dihanja. Pri tem pa same prodaje sploh še nismo omenili!

Če dobro pomislite, ima to smisel: kaj vam bodo veščine in znanje na določenem področju, če nimate energije, da bi jih uporabili? Dihanje je energija. Stara slovenska beseda za dihanje je duša. Duša pa pomeni, da je nekdo živ. In glavno energijo dobimo prav iz zraka, torej z dihanjem. Pa Dober dih!

 
Dihalna vaja za regeneracijo
 

Naredite nekaj kratkih zadrževanj diha po naslednjih navodilih:

• Skozi nos naredite kratek, neslišen vdih in izdih.

• Po izdihu 2–5 sekund zadržite dih.

• Po vsakem zadrževanju diha dihajte normalno naslednjih 10 sekund. Ne uravnavajte dihanja.

• Nadaljujte s kratkimi zadrževanji zraka po 10 sekund, ki jim sledi normalno dihanje.

• Vajo delajte najmanj 15 minut.

 
 
Spraševala Suzana Jeklic