0
0,00
Vaša košarica je prazna
Hitro naročanje
E-naslov / članska št.:
Geslo:
 
Intervjuji / Julie Garwood - ekskluzivni intervju za Svet knjige
 

Julie Garwood - ekskluzivni intervju za Svet knjige

 
"Mislim, da so prav knjige tiste, ki nas lahko v tem težkem času sprostijo, da lahko prav s knjigami sanjarimo o ljubezni in pustolovščinah. Če nas spravijo v smeh, je še toliko bolje!" Julie Garwood je odrasla v mestu Kansas, v državi Missouri. Svoj uspeh pripisuje dejstvu, da je zrasla v številčni irski družini: "Irci znajo dobro pripovedovati zgodbe. Radi se spuščajo v podrobnosti in natančno opisujejo situacije. Če temu dodam še to, da sem bila šesti od sedmih otrok, sem se morala že zelo zgodaj v življenju naučiti dobro izražati, morala sem biti iznajdljiva in hitra!"
 

Večne teme njenih romanov so družina, zvestoba in čast. Prav te, postavljene v katero koli okolje, pa privlačijo številne bralce po vsem svetu! Ko ji čas dopušča, se posveča širjenju bralne kulture med mladimi, še posebej rada pa svojo ljubezen do branja in pisanja predaja študentom v bralnih skupinah in pisateljskih delavnicah.

Julie Garwood si je upravičeno prislužila vidno mesto med ameriškimi leposlovnimi avtorji. Njeno mojstrsko pripovedovanje je osnovano na privlačnih likih, močnih čustvih in presenetljivih obratih v zgodbi. Bralke trdijo, da sta tako humor kot močan čustveni naboj tista, ki jih spravita v smeh in jok ter jih neizmerno zabavata.

 
SK: Pisati ste začeli, ko je šel vaš najmlajši otrok v šolo. Zdaj vas poznajo po vsem svetu. Kako na vse to gledajo vaši trije otroci?
 
Otroci so precej zaposleni s svojimi življenji, zato jih ‘moja’ slava ne zanima preveč. Za njih sem preprosto mami.
 
SK: Vemo, da življenje v srednjem veku ni bilo ravno lahko. Zakaj nas vseeno tako privlači?
 
V srednji vek sem se zaljubila, ko sem se vpisala na kolidž. Mislim, da je tako privlačen zato, ker je bil to čas nasprotij. Ljudje so bili – po današnjih standardih – primitivni in barbarski, hkrati pa so vseeno živeli in ustvarjali v zapletenem socialnem sistemu. Še posebej me je privlačila zgodovina Škotskega višavja in klanov. To veličastno zgodovinsko dogajanje se mi je zdelo odlično ozadje za romantične ljubezenske zgodbe.
 
SK: Ljudje lahko postanemo prav odvisni od ljubezenskih romanov ... Vaši so še posebej nevarni: pripovedujejo o prvi in večni ljubezni, o globokem razumevanju, prepletenem s popolno predanostjo, natančno in temeljito opisujejo zgodovinsko ozadje, so polni iskrivega humorja ... Zdi se mi, da prav nas, ženske, povezuje posebna vrsta domačega, intimnega humorja ... Je to res?
 
Popolnoma res! Pisma in e-maili, ki jih dobivam od svojih bralk, mi govorijo, da si želijo še več humorja. Mislim, da so prav knjige tiste, ki nas lahko v tem težkem času sprostijo, da lahko prav s knjigami sanjarimo o ljubezni in pustolovščinah. Če nas spravijo v smeh, je še toliko bolje!
 
SK: Kaj je vam prinesla slava?
 
Najbolj od vsega uživam ob stikih s svojimi bralci. Veliko potujem in mnoge med njimi lahko spoznam osebno, druge prek elektronskih sporočil. Veseli me, da ljudje uživajo ob mojih zgodbah, pisma bralk, ki mi sežejo v srce, pa so tista, v katerih izvem, kako so jim moje knjige pomagale prebroditi težavno obdobje. Nekaj dni nazaj mi je pisala ženska, ki je moje knjige brala, medtem ko je bila na kemoterapiji. Z njimi je lahko vsaj za nekaj časa pobegnila v drug svet in pozabila na kruto resničnost ... Ko dobim takšna pisma, vem, da je moje delo pomembno!
 
SK: Kaj berete, kadar ne delate?
 
Moj okus je odvisen od razpoloženja. Rada imam dobre kriminalke, pa vendar ne berem stalno istega žanra. Vedno imam pri roki knjige, ki so mi najbolj pri srcu. Odprem jih in preberem odstavek ali dva. Na polici je Shakespeare, in od časa do časa ga odprem le zato, da me preplavi zvočnost njegovega jezika ...
Med mojimi najljubšimi romani sta tudi Ubiti ptico oponašalko pisateljice Harper Lee in Sadovi jeze Johna Steinbecka. Zaradi takšnih knjig sem postala pisateljica.
 
SK: V romanu Skrivnost ste opisali, s čim vse so se morale ženske spopadati v srednjem veku. Tudi to, kako so rojevale ... Ste to posebej raziskovali?
 
Sem. Ko sem pisala zgodovinske romane, sem veliko časa prebila v knjižnici. V zgodovinskih knjigah sem našla veliko zanimivosti o običajih in kulturi, ki sem jih potem uporabila v romanih.
 
SK: Zasloveli ste z zgodovinskimi romani, prav tako pa so uspešnice tudi vaše sodobne ljubezenske kriminalke. Ste kdaj premišljevali o tem, da bi pisali znanstveno fantastiko?
 
Vedno znova se mi porajajo nove zamisli, nekatere med njimi vsebujejo tudi elemente domišljijskega leposlovja. Nobenih prav določenih načrtov še nimam, da bi jih prelila v roman, morda nekega dne ... A bilo bi zabavno, ‘raztegniti’ se v času, seči onkraj meja resničnosti in dovoliti domišljiji, da ustvari popolnoma drugačen svet. Prav gotovo bom ukrenila kaj tudi glede tega!
 
SK: Čeprav ste zelo zaposleni, odgovorite na prav vsako pismo oz. elektronsko pošto, ki jo dobite. Kako vam to uspe?
 
Včasih traja, a odgovorim prav na vse. Če se bralka potrudi in mi piše, mora vedeti, da sem njeno pismo dobila! Vez z bralkami je zame nadvse pomembna, njihova prijazna mnenja pa so zame spodbuda za nadaljne delo!
 
 
Suzana Jeklic