Sadni kruh moje mame
SESTAVINE: po 100 g suhih mehkih marelic in sliv, po 150 g suhih mehkih datljev in fig, 100 ml malinovega žganja, 75 g lešnikov, 50 g neoluščenih mandljev, 3 jajca, 150 g sladkorja, 2 žlici limoninega soka, nastrgana lupinica 1 neškropljene limone, 125 g moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 zvrhana žlička začimb za medenjake
PRIPRAVA Ok. 30 minut; počivanje testa: pribl. 12 ur; peka: pribl. 1 uro – za 1 pekač za kruh (pribl. 25 cm)
RECEPT:
Dan prej suho sadje narežemo na kockice, zmešamo z malinovim žganjem in pustimo čez noč, da se prepoji.
Naslednji dan pečico (ventilatorsko) segrejemo na 175 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko. Lešnike in mandlje grobo sesekljamo. Jajca in sladkor v posodi penasto stepemo z ročnim mešalnikom. Primešamo limonin sok in lupinico. Nato presejemo moko s pecilnim praškom in začimbami za medenjake. Primešamo zmes iz jajc in sladkorja, da nastane čvrsto, gosto testo.
Nazadnje primešamo še prepojeno suho sadje, lešnike in mandlje in nadevamo v pekač. Sadni kruh pečemo v pečici pribl. 1 uro. Pečen kruh vzamemo iz pečice in pustimo na rešetki, da se ohladi, nato ga stresemo oziroma vzamemo iz pekača.