Polžki s slivovo mezgo
Za slivovo mezgo: 50 g sladkorja, 100 g suhih sliv, 30 g vinjaka
Za testo: 180 g moke, 140 g masla, 2 rumenjaka, 70 g sladkorja, nastrgana lupinica ½ neškropljene limone, 2 – 3 žlice žemeljnih drobtin (25 g), 1 beljak, 2 žlički limoninega soka, sol
PRIPRAVA ok. 35 minut; počivanje: ok. 12 ur; zamrzovanje: ok. 2 uri; peka: 6– 8 minut; za 50 – 60 kosov
RECEPT:
Za slivovo mezgo 1 min. kuhamo sladkor in suhe slive v 50 ml vode. Dodamo vinjak in pustimo čez noč, nato mezgo zmeljemo s paličnim mešalnikom. Za testo maslo, rumenjake, sladkor in limonino lupinico penasto stepemo. Primešamo drobtine in moko ter zmešamo z metlicami, nato še zgnetemo z rokami. Testo razvaljamo do ok. 6 mm debelo v pravokotnik (ok. 25 × 35 cm) in premažemo s slivovo mezgo. Pravokotnik zvijemo po dolžini, prerežemo na pol, zavijemo v plastično folijo in zamrznemo za ok. 2 uri.
Pečico (ventilatorsko) segrejemo na 175 °C. Rolado vzamemo iz zamrzovalnika in narežemo na 4 – 6 mm debele rezine. Polžke postavimo na pekače in pečemo 6 – 8 minut do zlato rjave barve. Beljak razžvrkljamo z limoninim sokom in ščepom soli in s tem na polovici peke premažemo polžke. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohladijo.